Kristina Brahe muutti kyynelehtien

Kristina Brahe -alus muutti Lappeenrantaan tiistaina. Laivan entinen kapteeni sai aikoinaan tietää poikansa syntymästä laivan ruokasalissa. Saimaan matkaverkko miettii vielä omistukseensa hankkineen aluksen työntekijäkuvioita.

Teemu Saintula

LAPPEENRANTA. Entisen kapteenin viimeinen matka tutulla aluksella vetää kyyneliin saakka.

Nykyisen Kristina Cruises -varustamon toimitusjohtajalle Mikko Partaselle tulvivat muistot mieleen Lappeenrannan satamassa.

– Haikeaksi vetää. Vuonna 1985 olin tässä ruokasalissa, ja vaimo oli synnyttämässä. Kerroin läsnä oleville, että pitäisi päästä lähtemään. Sitten tulikin puhelinsoitto, että vauva oli syntynyt, Partanen huokailee.

Kristina Cruises hankki laivan juuri vuonna 1985. Partasen samana vuonna syntynyt poika oli mukana matkalla tiistaina. Mikko Partanen toimi vuosia laivan kapteenina. Laivalla tehtyjen matkojen määrää hän ei osaa edes arvioida.

KRISTINA Brahe vaihtoi kotipaikkaa tiistaina. Kotkalainen Kristina Cruises toi laivan Lappeenrannan satamaan vähän kello viiden jälkeen iltapäivällä.

Laivan tuloa säesti satamassa Ratsuväen perinnesoittokunta. Lappeenrannan lentoaseman palokunta tarjosi alukselle vesisuihkut. Laivan saapumista uuteen kotisatamaan oli seuraamassa satakunta ihmistä.

Saimaan matkaverkko osti laivan elokuussa.

PARTANEN ja Saimaan matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine kehuvat laivaa. Se on iso ja tilava. Alusta on kunnostettu kaksi vuotta sitten.

Saimaan matkaverkko aloittaa aluksella liikennöinnin vielä tänä vuonna, kun laiva kuljettaa pikkujouluristeilijöitä Saimaalla.

Ensi kesänä laiva alkaa liikennöidä Lappeenrannan, Savonlinnan, Kotkan ja Helsingin väliä. Myös Puumalassa pääsee käymään.

Nämä vedet ovat alukselle tuttuja jo ennestään. Kristina Cruises tosin kulki laivalla Lappeenrannan, Savonlinnan, Kotkan ja Helsingin -välin lisäksi myös meren saaristossa.

Laineen mukaan laivan henkilöstöasiat eivät vielä ole selvillä. Hän pitää todennäköisimpänä, että osa laivan henkilökunnasta jatkaa uuden omistajan palveluksessa, ja osa ei.

KRISTINA Brahe rakennettiin vuonna 1943 Yhdysvalloissa saattaja-alukseksi. Laiva purjehti myös Englannin lipun alla.

Alus myytiin Norjaan vuonna 1948. Norjassa alus muutettiin matkustaja-autolautaksi. Myöhemmin se toimi postilaivana.

Alus ostettiin Suomeen vuonna 1971 ja kunnostettiin risteilyalukseksi.

Alus sai nimekseen m/s Kristina Brahe silloisen kotipaikkansa Ristiinan mukaan.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Kristina Brahesta luopuminen otti koville Kristina Cruises -varustamon toimitusjohtajalle Mikko Partaselle. Miehen tunteikasta puhetta kuunteli aluksen ostanut Saimaan matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine.

Nukkumapaikkoja on noin sadalle.

Aluksessa on mukavasti tilaa oleskeluun ja seurusteluun.

Paikka sadalle nukkujalle

Lappeenrantalainen Saimaan matkaverkko osti Kristina Brahe -aluksen kotkalaiselta Kristina Cruises -varustamolta.

Saimaan matkaverkko vaihtaa laivan nimeksi Brahe.

Laivan pituus on 57 metriä ja leveys 10 metriä.

Matkustajapaikkoja on noin kaksi sataa.

Aluksen hyteissä voi yöpyä noin sata matkustajaa.

Lähteet: Mikko Partanen ja Kirsti Laine.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula