Kruunupuisto kylpylän kuntouttajaksi

Punkaharjun kuntoutuskeskus Kruunupuisto käynnistää toimintaansa Lappeenrannan kylpylässä. Selvitystyö yhteistyökuvioista valmistuu syksyllä.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Syvään talousahdinkoon ajautunut Lappeenrannan kuntoutus- ja kylpyläsäätiö joutuu kuntouttamaan myös itseään. Säätiö yrittää katkaista tappiokierteen yhteistyöllä kuntoutusalan isompien toimijoiden kanssa.

Apuun on tulossa Punkaharjulla toimiva Kruunupuiston kuntoutuskeskus. Aiesopimus on jo solmittu toimintojen vuokraamista tai myymistä koskevasta selvitystyöstä.

– Emme sulje mitään vaihtoehtoa pois, emme myöskään toimintojen ostamista, kertoo Kruunupuiston toimitusjohtaja Hannu Ronkainen.

Kruunupuisto aloittaa kuntoutustoiminnan joka tapauksessa ensi vuoden alussa Lappeenrannan kylpylässä. Kela on hyväksynyt Kruunupuistoa sitovan tarjouksen palvelun tuottamisesta vaativaan avo- ja päiväkuntoutukseen.

Kuntoutus- ja kylpyläsäätiön hallituksen puheenjohtajan Teuvo Kinnusen (sd.) mielestä uusia avauksia ja leveämpiä hartioita tarvitaan.

– Tarkoitus on turvata ja kehittää toimintaa laitoskuntoutuksesta avokuntoutukseen asti. Olemme liian pieni säätiö ottamaan tästä yksin kokonaisvastuuta.

Samaa mieltä on kylpylän johtajaylilääkäri Heikki Roilas, joka pitää toiminnan jatkamista tärkeänä.

Säätiön talous on kuitenkin pahasti kuralla. Koko toimialan kannattavuus on ollut huono, eivätkä lähivuodet lupaa parempaa.

Roilaksen mukaan tulot veteraanikuntoutuksesta ovat pudonneet puoleen muutamassa vuodessa, ja tärkeä tulojen lähde on kohta kokonaan tukossa.

Kelan rooli on merkittävä kuntoutustoiminnassa. Kruunupuisto on onnistunut haalimaan Kela-kelpoista toimintaa Lappeenrantaa paremmin.

– Meillä korvauskelpoista toimintaa on vähän muutamia avohoidon palveluja lukuun ottamatta. Sitä kautta volyymit eivät kasva. Olemme luoneet uutta ryhmäkuntoutusta ja tehostettua kuntoutusta, mutta muutakin tarvittaisiin, Roilas tunnustaa.

Ronkainen näkee monia mahdollisuuksia Lappeenrannassa. Kuntoutus on Kruunupuiston ydintoimintaa, ja säätiöllä on halu laajentua, vaikka se on jo nyt Suomen suurimpia kuntoutusyksiköitä.

– Voimme tuoda Lappeenrantaan vaativaa neurologista avo- ja päiväkuntoutusta. Meitä kiinnostaa myös kylpylaitoksen toiminta.

Ronkainen kuitenkin muistuttaa, että toiminnan ja työn on oltava tuottavaa.

– Asioita on katsottava kriittisesti, ja toiminta on saatava kannattavaksi.

Osapuolet yrittävät saada selvitystyön päälinjat valmiiksi alkusyksystä.

Sen jälkeen tiedetään, syntyykö kauppoja vai haetaanko ratkaisuja jollain välimuodolla.

– Välimuoto voisi olla meidän toimintamme nykyisissä kuntoutustiloissa, jolloin kylpylaitos jatkaisi omaa toi- mintaansa. Vaihtoehtoja on monia, Ronkainen muotoilee.

Punkaharjun kuntoutussairaalasäätiö

Säätiön perustajina ovat veteraanijärjestöt, Punkaharjun kunta, Hengitysliitto Heli, Invalidiliitto.

Säätiön kuntoutustoiminnasta vastaa Kruunupuisto Oy, vir-kistys- ja majoituspalveluista vastaa Kruunupuiston palvelut Oy.

Ydintoimintaa kuntoutus, joka painottuu ikäihmisten neurologiseen ja työelämän kuntoutukseen.

Kuntoutuksen liikevaihto 10 miljoonaa euroa. Kuntoutusvuorokausia noin 45 000 vuodessa.

Säätiön liikevaihto oli 9,1 miljoonaa euroa 2009, liiketulos 92 000 euroa ja nettotulos 72 000 euroa.

Henkilökunta oli keskimäärin 109 henkilöä.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki