Kukkakaupan tilalle teatteri, teatterin tontille asuntoja

Lappeenrannan nykyinen kaupunginteatteri joutuu purkutraktorin alle. Kaupunginteatterista tehdään osakeyhtiö.

Riina Nokso-Koivisto

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Ydinkeskustaan on tulossa suuria muutoksia Lappeenrannassa. Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy asian marraskuussa, Vapaudenaukion etelälaitaan kirjastoa vastapäätä nousee neljän vuoden sisällä uusi teatterirakennus 20 miljoonalla eurolla. Sitä ennen tontilta puretaan pois nykyinen puutarhaliikkeen rakennus.

Tarvittaessa teatterille saadaan lisätilaa parkkipaikalta, jossa ennen sijaitsi Elvis-grilli.

Myös Valtakatu muuttuu. Lappeenrannan kaupungin ja rakennusliike Evälahden tonttivaihdon seurauksena nykyinen kaupunginteatteri puretaan. Tilalle Evälahti rakentaa liike- ja asuinrakennuksen. Teatteri toimii nykyisissä tiloissaan niin kauan kuin uusi teatteri voidaan ottaa käyttöön.

— Asiasta voitiin tiedottaa vasta nyt, koska vielä viikonloppuna tekninen johtaja Jussi Salo hioi Evälahden kanssa sopimuksen yksityiskohtia, teatteritoimikunnan ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) sanoo.

Tonttien vaihdosta aiheutuu kaupungille useita kustannuksia. Vanhan teatterin tontin vaihtoarvoksi on laskettu 1,4 miljoonaa euroa. Evälahden tontti on arvoltaan 1,8 miljoonaa.

Evälahden ja kaupungin sopimukseen kuuluu, että kumpikin luovuttaa tonttinsa puhtaina eli kaupunki purkaa vanhan teatterin. Sen arvioidaan maksavan 800 000 euroa. Suoranaista välirahaa kaupunki maksaa Evälahdelle 400 000 euroa. Lisäksi kaupunki on sitoutunut ostamaan Evälahden uudesta rakennuksesta lisätilaa kirjaston lukusalia varten 570 000 eurolla.

Toisaalta kaupungille on tiedossa myös tuloja. Kirjaston laajentamista varten kaupunki on aiemmin kaavoittanut tontin kirjaston ja liikenneympyrän välistä. Kun laajennustarvetta ei enää ole, kahden miljoonan arvoinen tontti vapautuu kaupungin myytäväksi.

Lisäksi toimikunta esittää, että kaupunginteatterista muodostetaan osakeyhtiö. Teatteriosakeyhtiön omistaisi ja sitä pyörittäisi käytännössä kaupunki, vaikkei siitä kaupunginjohtaja Seppo Miettisen mukaan tulisi uutta jalokiveä kaupunkiyhtiöiden konserniin.

Osakeyhtiö olisi vain teatterin ja teatteritalon pyörittämistä varten, ja se kuittaisi muun muassa valtionavut ja mahdolliset sponsorirahat. Osakeyhtiön ajatellaan lisäksi olevan päätöksenteossa joustavampi kuin teatteriasioiden käsittely kaupungin luottamuselimissä. Osakeyhtiömuotoinen teatteri on muun muassa Kotkassa.

Elinkaarimallilla ja osakeyhtiöllä kaupungin lisäpanostus uuteen teatteritaloon on noin 800 000 euroa vuodessa seuraavien 30 vuoden aikana.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Rakennusliike Evälahti huolehtii kukkakaupan purkamisesta (ylempi kuva). Lappeenrannan kaupungilla sen sijaan on suurempi työmaa nykyisen teatterin purkamisessa, joka on kaupungin vastuulla.

Arkkitehtuuri-kilpailu alkaa ensi vuonna

Riina Nokso-Koivisto

Uudesta teatteritalosta järjestetään arkkitehtuurikilpailu. Jo ensi vuoden talousarvioon on tarkoitus varata 100 000 euron suunnittelumääräraha kilpailun käynnistämistä varten. Tarkemmat suunnitelmat teatterihankkeen jatkosta tehdään vasta sitten, kun arkkitehtuurikilpailun anti on selvillä.

Lappeenrannan teatteritoimikunnan mukaan uuden teatterin rakentamisella Vapaudenaukion laidalle olisi Lappeenrannan kaupunkikuvan, kulttuurielämän ja matkailun näkökulmasta suuria etuja.

Uuden teatterin ja kirjaston väliin muodostuisi kulttuuriaukio. Kaupunkirakenne eheytyisi ja Lappeenrannan ydinkeskustan kehittäminen menisi harppauksen eteenpäin.

Visioissa on, että uuteen teatteritaloon tulisi muutakin toimintaa, kuten ympärivuotinen kahvila tai ravintola. Toimikunnan mielestä teatteritalon yhteyteen voitaisiin harkita myös musiikkisalin rakentamista. Teatteria voitaisiin hyödyntää myös kokousten ja konferenssien pitopaikkana. Mikäli kaava mahdollistaa, toimikunnan visioissa teatterin yhteyteen sopisi hyvin myös hotelli.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto, Ilkka Pohjalainen