Sosiaali- ja terveyspiiri nosti ja laski taksoja

Tavoitteena on taata kaikille piiriin kuuluville tasaveroiset palvelut

Korkeampi hinta samasta palvelusta. Näin kokivat sosiaali- ja terveyspiirin tulon Savitaipaleella palvelutalossa asuvan vanhuksen omaiset.

”Palvelumaksut nousivat lain sallimaan ylimpään luokkaan, mutta palvelu ei muuttunut mitenkään. Mitään palvelusopimusta ei kanssamme tehty, ilmoitettiin vain hintojen noususta – piste”, vanhuksen omainen kirjoittaa.

Sosiaali- ja terveyspiirin kehittämisjohtaja Merja Tepponen myöntää, että näin saattoi joillekin käydä. Sosiaali- ja terveyspiiri yhdenmukaisti palveluista perittävät maksut kaikissa piiriin kuuluvissa kunnissa. Myös palvelujen laadun ja tavoitettavuuden pitäisi olla sama kaikissa kunnissa.

Jos mukaan lasketaan kaikki maksut, Tepponen arvioi maksujen yhtä usein laskeneen kuin nousseenkin.

– Osalla taksat nousivat ja osalla laskivat. Koko piirin johtoajatushan on eteläkarjalaisten tasaveroinen kohtelu ja se, että asiakkaat voivat käyttää palveluja missä vain, Merja Tepponen perustelee.

Osa vanhusten palvelujen hinnoista on tulosidonnaisia. Esimerkiksi kotihoidosta saa velottaa enintään 35 prosenttia 520 euron yli meneviltä tuloilta.

– Nämä prosentit ovat olleet erilaisia eri kunnissa, siitä johtuvat muutokset kotihoidon taksoissa.

Pitkäaikaisen laitoshoidon taksojen vertailua ennen ja jälkeen sote-piirin sekoittaa myös vuodenvaiheessa muuttunut lainsäädäntö. Kelan antama hoitotuki on vuoden alusta alkaen laskettu mukaan asiakkaan tuloihin. Kun hoitomaksu on 85 prosenttia asiakkaan nettotuloista, myös maksut nousivat.

Vihoviimeinen takaraja maksuille toki löytyy.

– Koskaan palvelumaksu ei voi ylittää tuotantokustannuksia, Tepponen huomauttaa.

Savitaipaleella omaisia ihmetyttää myös se, että hoitomaksussa huomioidaan vain yli viiden päivän poissaolot ja nekin vasta tuon viiden päivän omavastuun jälkeen. Omavastuulaskurin katkaisee kuun vaihtuminen.

– Kun ihmiselle pidetään paikka, kulutkin pysyvät. Vaikka työtä säästyy, ei henkilöstöä voi vähentää tai lisätä poissaolojen mukaan, Merja Tepponen perustelee tiukkaa linjaa.

Terveyskeskusmaksut ovat nyt koko sosiaali- ja terveyspiirissä lain sallimalla ylärajalla. Asiakas saa valita, maksaako hän 27,40 euroa vuodelta tai 13,70 euroa käynniltä. Ennen piiriä kunnissa oli vaihtelua sen suhteen, maksoiko asiakas vuosi- vai kertamaksua.

Laboratorio- ja röntgentutkimukset ovat ilmaisia, jos ne ovat sosiaali- ja terveyspiirin lääkäreiden määräämiä.

Taksat riittävät Merja Tepposen mukaan kattamaan perusterveydenhuollossa prosentin-pari kuluista. Tulojen mukaiset maksut kattavat 13-17 prosenttia kuluista.

Kirjoittaja:
Seija Hackman