Mobiiliyksikkö kurvaa kylille ja hoitajat palaavat Korvenkylään

Suomen ensimmäinen kiertävä hoitaja-auto matkaa syksystä alkaen syrjäkylille tarjoamaan terveyspalveluja. Hoitajavastaanotto aloittaa toimintansa Korvenkylässä torstaina ja Voisalmessa ensi viikolla.

Helena Rissanen

JOUTSENON Korvenkylässä pääsee terveydenhoitajan vastaanotolle jälleen ensi torstaista lähtien. Tilanpuutteessa lopetetulle vastaanotolle löytyi uusi paikka vanhustentalon kerhohuoneesta.

Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiiri

käynnistää syksyllä myös mobiiliyksikkökokeilun.

— Kyseessä on eräänlainen köyhän miehen terveyskioski. Hankimme matkailuauton, jolla hoitaja ajaa kylille tarjoamaan terveyspalveluja, toimitusjohtaja Pentti Itkonen kertoo.

Itkonen suhtautuu muutamiin kaupunkeihin perustettuihin terveyskioskeihin epäillen.

— Meillä ei ole varaa panna ihmisiä tavarataloon odottamaan, tuleeko joku ostosreissulla käymään. Viemme mieluummin palvelun syrjäkylille.

Kyseessä on eräänlainen myymäläauto, jossa tarjotaan terveyspalveluja. Hyvin laajalla alueella auto ei liiku, koska ajamiseen menee muuten kohtuuttoman paljon aikaa

MAAILMALLA samantapaisia systeemejä on Itkosen mukaan käytössä, Suomessa toistaiseksi ei.

— Uskon, että konsepti saadaan toimimaan. Kun uusi teknologia saadaan käyttöön, hyvässä lykyssä mobiiliyksikössä otetaan pian röntgenkuvia ja siirretään niitä eteenpäin.

Erikoiskoulutetuille hoitajille on tulossa rajoitettu lääkkeenmääräämisoikeus.

— Sen jälkeen reseptitkin pystytään uusimaan liikkuvissa yksiköissä. Se on erittäin kätevää.

KORVENKYLÄN hoitajavastaanoton puolesta puhunut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valtuuston puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen on tyytyväinen vastaanoton paluuseen. Tila vastaanotolle löytyi pitkän etsinnän jälkeen Pihlajatiellä sijaitsevan vanhusten talon kerhohuoneesta. Vieressä on toinen vanhusten talo ja myös kotihoitotiimi.

Hoitajavastaanotto käynnistyy torstaina 2.9. Sairaanhoitaja ottaa vastaan kaksi tuntia viikossa aluksi joka toinen viikko.

Voisalmessa hoitajavastaanotto käynnistyy 7.9. Sairaanhoitaja on paikalla kerran viikossa koko päivän. Kun mobiiliyksikkö saadaan käyttöön, toiminta laajenee kahteen päivään viikossa.

— Mobiiliyksikön avulla palvelut voidaan viedä niin lähelle ihmisiä, kuin ikinä mahdollista. Jos esimerkiksi huonokuntoinen vanhus tai monilapsinen perhe tarvitsee apua, hoitaja voi hurauttaa vaikka kotipihaan pelastamaan tilanteen.

Asiakkaat ovat tutkimusten mukaan olleet tyytyväisiä hoitajavastaanottoihin.

— Loppujen lopuksi on ihan sama, onko vastaanotolla lääkäri vai hoitaja, kunhan asian saa hoidetuksi. Nykykoulutuksella hoitajat pystyvät tekemään esimerkiksi pitkäaikaissairaiden seurantahoidon, korvahuuhtelut, tikinpoistot, kirjoittamaan sairauslomatodistuksen ja tulevaisuudessa myös reseptin.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen