Museovirasto ei halua Energiamaata Linnoitukseen

Selvitettävänä on edelleen useita sijoituspaikkoja, jos tiedepuisto toteutuu. Huvipuistomainen tiede- ja viihdekeskuksen vaatii paikan, missä liikkuu ihmisiä.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Museovirasto on lausunnollaan käytännössä tyrmännyt vaihtoehdon sijoittaa suunnitteilla oleva Energiamaa Lappeenrannan Linnoitukseen. Hankkeen konsultti SC Intelligent Holding Oy oli kysynyt, soveltuuko Linnoituksen urheilutalo tai sen tontti energia-aiheisen tiedekeskuksen tyyssijaksi.

Konsultti oli kuvaillut Energiamaan tarvitsevan tilaa 10 000 neliömetriä muun muassa tuulimyllyille, yleisöpalveluun sekä linja-autojen pysäköintiin.

Tarkoituksena on rakentaa huvipuistomainen tiede- ja viihdekeskus, joka tarjoaa sekä matkailijoille, yrityksille että oppilaitoksille koulutusta, kursseja, näyttelyitä ja messuja.

Idea on Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta, ja sitä selvittää nyt Lappeenrannan Yrityspalvelut. Meneillään on selvitysvaihe, johon liittyvät keskuksen sijaintivaihtoehdot.

SIJAINTIVAIHTOEHTOJA on projektipäällikkö Pasi Toropaisen mukaan useita. Päättäjille niistä jalostuu lopulta pari, Toropainen arvelee. Rivien välistä on kuultavissa, että Linnoituksen putoaminen pois ei pahemmin harmita Toropaista. Siinä on vain tutkittu mahdollisuudet yhden esitetyn paikan osalta.

Toropaisen mukaan Energiamaan idea on erinomainen, mutta nyt selvitysvaiheessa halutaan katsoa, kantaako idea tuotteeksi asti, ja millä edellytyksillä.

Lähtökohtana on Toropaisen mukaan selvää, ettei tiedekeskusta kannata rakentaa sellaiseen paikkaan, missä ei ole ihmisvirtoja.

Matkailupyydystä on aikaisemmin ehdotettu muun muassa Huhtiniemeen ja Rauhaan.

Teknisen johtajan Jussi Salon mukaan Museoviraston kannanottojen yli ei yleensä kävellä.

MUSEOVIRASTON mielestä Linnoituksessa pitää rakentaa varovasti, koska siellä on maaperä täynnä rakennejäännöksiä ja kulttuurikerroksia 1600-luvulta alkaen. Tiedekeskus edellyttäisi laajoja arkeologisia tutkimuksia hankkeen toteuttajan laskuun.

Museoviraston mielestä urheilutalon rakennusta ei saa purkaa, koska sen kulttuurihistoriallinen merkitys juontaa vankilahistoriaan, ja sitä paitsi se on Lappeenrannan ensimmäinen sisäliikuntapaikka.

Museoviraston näkemyksen mukaan urheilutalo on liian pieni huvipuistolle, eikä lähiympäristössä ole tilaa täydennysrakentamiselle.

Lausunnossa viitataan myös kaupungin puuhaamaan tieto- ja näyttelykeskus Kannakseen, joka tulisi aivan urheilutalon naapuriin.

Vetovoimaisia matkailuhankkeita pidetään lausunnossa sopivina Linnoitukseen, kunhan ne ovat sisällöltään ja mitoitukseltaan sinne käypiä.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen