Säätiöiden yhteistyötä on petattu jo pitkään Lappeenrannassa

Virkamiestyöryhmä teki esiselvityksen, tuottavuustoimikunta patisti tutkimaan fuusion mahdollisuutta. Säätiötoimikunta hieroo esityksiä lokakuun loppuun mennessä.

Leena Sallinen

Lappeenrannassa on pohjustettu säätiöiden yhteistyön tiivistämistä jo paljon ennen kylpylän tuoreinta jupakkaa.

Mahdollista fuusiota viritellään Lappeenrannan kuntoutus- ja kylpyläsäätiön ja Lappeenrannan palvelukeskussäätiön kesken. Kolmantena kimppaan sovitellaan Laptuote-säätiötä.

Asiaa pohtii nyt niin sanottu säätiötoimikunta.

– Siinä selvitetään, mitä näiden kolmen säätiön toimintoja voidaan kehittää yhteisiksi tai toisiaan tukeviksi. Voi olla, että lopputuloksena syntyy kaksi säätiötä tai äärimmäisessä tapauksessa yksi säätiö, sanoo säätiötoimikunnan puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Torniainen.

Hän arvioi alustavasti, että ainakin säätiöiden tukipalveluista voidaan poistaa päällekkäisyyksiä.

– Se käy selville jo esiselvityksestä.

Esiselvityksen teki kaupungin virkamiestyöryhmä. Se selvitti alkuvuodesta, mitä säätiöt ja niitä vastaavat Joutsenon ja Ylämaan yhdistykset tekevät.

Työryhmän raporttia ei saa julkisuuteen.

Torniaisen mukaan työryhmä ei tehnyt varsinaisia esityksiä yhteistyön tiivistämisestä. Sille antoi vauhtia kaupungin tuottavuustoimikunta, joka kesäkuussa jättämässään raportissa ohjelmoi Lappeenrannalle tiukan talouskuurin lähivuosiksi.

Tuottavuustoimikunnan mukaan pitää aloittaa kylpyläsäätiön ja palvelukeskussäätiön yhdistämisselvitys ja tarkastella samalla luontevaa tehtävänjakoa Laptuote-säätiön kanssa.

Kaupunginhallitus asetti tehtävään kesäkuun lopulla toimikunnan, johon on nimetty kaupungin ja säätiöiden edustajat.

– Ensin halutaan selvittää, meneekö kylpylän ja Kruunupuiston yhteistyö maaliin, Torniainen muistutti säätiötoimikunnan lisätehtävästä.

Syyskuun alussa tuli julki, että Punkaharjulla toimiva Kruunupuiston kuntoutuskeskus hieroo kauppoja Lappeenrannan kylpylaitoksen toiminnoista.

Säätiötoimikunnan pitää jättää esityksensä lokakuun loppuun mennessä. Toimikunta kokoontuu toisen kerran ensi maanantaina.

Säätiötoimikunnassa mukana olevat Laptuote-säätiön toimitusjohtaja Mirja Laine ja palvelukeskussäätiön asiamies Jaakko Tuomi pitävät synergiaetujen etsimistä myönteisenä ja tarpeellisena.

– Avoimin mielin katsotaan kaikkia vaihtoehtoja, joilla saadaan toiminnot ja asiakkaiden palvelut järjestettyä tarkoituksenmukaisella tavalla. Ensisijaisesti Laptuote-säätiötä tuskin ollaan yhdistämässä mihinkään, Laine sanoo.

– Fuusion mielekkyydestä on vaikea sanoa ennen kuin asiaa selvitetään, Tuomi sanoo.

Hän muistuttaa, että säätiöiden yhdistäminen on iso operaatio, etenkin jos ollaan liittämässä yhteen yksityistä ja julkista säätiötä.

Lappeenrannan palvelukeskussäätiö

Ikääntyneiden lappeenrantalaisten arki- ja asumispalveluihin erikoistunut säätiö.

Pääpaikka Lappeenrannan Kauppakadulla.

Eri puolilla kaupunkia neljä palvelukeskusta, neljä lounasravintolaa, palveluasuntoja ja vanhusten vuokra-asuntoja.

Kuntoutusta, toimintaryhmiä, pitopalveluita, aterioiden kotiinkuljetusta ja siivouspalveluita.

Kaatumis- ja osteoporoosipoliklinikka, hankkeina leskien tukitoimintaa ja Voimaa lappeenrantalaisvanhuuteen -projekti.

Perustettu vuonna 1970.

Perustajajäseniä Etelä-Saimaan invalidit, Lappeenrannan ja ympäristön eläkkeensaajat, Sotainvalidien veljesliiton Lappeenrannan osasto, SPR:n Lappeenrannan osasto ja Lappeenrannan kaupunki.

www.lprpalvelukeskussaatio.fi

Laptuote-säätiö

Yleishyödyllinen monipalvelu- ja työhönvalmennuskeskus.

Järjestää ja kehittää sosiaali- ja työpoliittisin keinoin työtoimintaa, työhönvalmennusta, kuntoutusta, koulutusta ja muita tukipalveluita.

Kohderyhmänä etenkin nuoret, pitkäaikaistyöttömät, maahanmuuttajat ja kehitysvammaiset aikuiset, vuosittain yli 800 henkilöä.

Työpajoissa muun muassa atk- ja mediapaja, remonttipalvelua, entisöintiä, pesula, siivous- ja kotipalvelua, kaivertamo, puutuotantoa, tekstiiliosasto.

Lappeenrannan Kivenkadulla pääpaikka ja Tsoppi-myymälä, Tirilässä kutomo ja Kauppatorin laidassa monikulttuurinen palvelukeskus Momentti, Joutsenossa Annukka-paja, Parikkalassa Kiipolan työhönvalmennuskeskus.

Edeltäjä Lappeenrannan suojatyökeskus ry.

Perustajajäseniä Etelä-Karjalan hengitysyhdistys (ent keuhkovammayhdistys), Etelä-Karjalan sydänpiiri, Etelä-Saimaan invalidit, Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan palvelukeskussäätiö ja Lappeenrannan reumayhdistys.

www.laptuote.fi

Lappeenrannan kuntoutus- ja kylpyläsäätiö Ylläpitää kylpylaitosta ja sen hotellia Lappeenrannan keskustassa Saimaan rannalla.

Toimintoja kuntoutus, kylpyläpalvelut, työhyvinvointiklinikka ja Lappeenrannan työkuntokeskus Oy.

Kohderyhmiä seniorit, työssäkäyvät ja vapaa-ajanviettäjät.

Tärkeimpiä asiakkaita olleet sotaveteraanit.

Oli pitkään Lappeenrannan kaupungin omistuksessa, kaupunki perusti säätiön vuonna 1996 ja nimeää sen hallituksen.

www.kylpyla.info/Etelä-Saimaan arkisto

Kirjoittaja:
Leena Sallinen