Sajakorpi kuittasi Imatralta noin 100 000 euron potin

Ohjaaja, käsikirjoittaja ja yrittäjä Ismo Sajakorpi tienasi palkkioilla ja lipputulorojalteilla. Tunnetut esiintyjät työskentelevät yleisesti oman yhtiönsä nimissä.

Outi Salovaara

IMATRA. Ohjaaja Ismo Sajakorpi tienasi Imatran-keikoistaan kaikkiaan noin 100 000 euroa. Summa koostuu Yön ruhtinas -operetin ja Säkkijärven polkka -kesäteatterinäytelmän ohjaajan palkkioista ja käsikirjoittajan rojalteista.

Sajakorpi hoiti Imatran kesätyöpestinsä oman yrityksensä, Juhlateatteri Ismo Sajakorpi Oy:n, nimissä. Teatteri Imatran johtajan Antti Vartialan mukaan kummastakin produktiosta maksettiin 18 000 euron ohjauspalkkio eli yhteensä 36 000 euroa.

— Hänelle maksettiin aivan normaali vanhemman ohjaajan palkkio, luonnehtii Vartiala.

Sajakorpi sai lisäksi rojaltit käsikirjoituksista suomalaisteattereiden normaalin käytännön mukaisesti. Käsikirjoittaja saa aina 12 prosenttia rojalteina näytelmän lipputuloista.

Yön ruhtinaan kävijämäärä floppasi pahan kerran, mutta lippujen hinnat olivat kesänäytelmää korkeammat. Sajakorven rojaltit Yön ruhtinaasta olivat 30 000 euron tienoilla.

Säkkijärven polkka -näytelmä oli huippusuosittu, mutta toisaalta lippujen hinnat olivat Yön ruhtinasta alhaisemmat.

Sajakorven rojaltit olivat noin 40 000 euroa.

Sajakorven Juhlateatteri-yhtiön bisnes on kärsinyt taantumasta. Kesäkuussa 2009 päättyneellä tilikaudella yhtiön liikevaihto oli 112 000 euroa, ja tappiota se teki 84 000 euroa. Tappio johtui siitä, että yhtiön pitkästi yli 100 000 euron arvoisen sijoitusomaisuuden arvo laski yli 60 000 euroa.

Kesäkuussa 2008 päättyneellä tilikaudella yhtiön liikevaihto oli yli 160 000 euroa, ja voittoa tuli tuolloin 47 000 euroa.

Vartialan mukaan nykyisin on tavallista, että etenkin tunnetut esiintyjät tekevät työtä yhtiön nimissä.

Yhtiö on helppo yhteistyökumppani, koska se huolehtii itse esimerkiksi verojen ja muiden maksujen hoitamisesta.

Sajakorven ongelmana Imatran kesäteatterissa oli se, että hän ei vastoin kaikkia ohjeita piitannut budjettiseurannasta vaan esimerkiksi tuotti tarpeettomasti näyttelijöitä harjoituksiin.

Ohjaaja kuittaa palkkionsa sovitusti, ja tappiot jäävät imatralaisten maksettaviksi. Ohjaajalla ei ole tulosvastuuta, eikä Vartialan mukaan voi ollakaan.

— Jos teatteriohjaajalle laitettaisiin tulosvastuu, meiltä jäisivät ohjaajat saamatta, arvioi Vartiala.

KUVATEKSTI

Arkisto/Tuuli Truhponen

Ismo Sajakorven kesäteatteripestin ongelmaksi muodostui budjetti. Sajakorpi ei sopimuksen ja nimenomaisten neuvottelujen vastaisesti piitannut budjetista, joka ylittyi roimasti.

Juhlateatteri

Ismo Sajakorpi Oy

Perustettu 1998, kotipaikka Helsinki.

Työntekijöitä yksi, Ismo Sajakorpi.

Liikevaihto 30.6.2009 päättyneenä tilivuotena oli 111 000, tulos tappiolla 83 000 euroa.

Yhtiö on osakkaana 1989 perustetussa Kivikasvot Oy:ssä.

Kivikasvojen toimitusjohtaja on Matti ”Fredi” Siitonen, ja hallituksessa on myös muusikko Vesa Nuotio.

Sajakorvella, Siitosella ja Nuotiolla on lisäksi yhteinen 2005 perustettu Stone Age Music -ohjelmatuotantoyhtiö.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara