Sarviniemestä tulee ehkä mökkikylä

Saimaa Spiritin toimitusjohtajan mukaan alueelle voisi rakentaa viitisenkymmentä mökkiä. Norpat ja melu nousevat esiin vielä rakennuslupia haettaessa.

Helena Rissanen

TAIPALSAAREN Sarviniemestä ei tullut loma-asuntomessualuetta, mutta toimiva huvila-alue siitä voi vielä tulla. Ainakin alueen omistaja uskoo niin.

Valtuuston keväällä hyväksymä uusi ranta-asemakaava mitätöityy, koska Taipalsaaren kunta ei aio vastata Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kaavaa koskevaan oikaisukehotukseen. Vajaan kahden kuukauden kuluttua voimaan tulee jälleen vuonna 1983 hyväksytty kaava.

Saimaa Spiritillä on toimitusjohtaja Jukka Sunisen mukaan suunnitelmat valmiina alueen toteuttamiseen vanhan kaavan mukaan.

— Rakennusoikeutta alueella on noin 8 000 neliömetriä, ja rakennettuna on vähän yli 3 000 neliötä. Osa messukäyttöön suunnitelluista vanhoista rakennuksista voidaan purkaa pois. Rakennusten kooksi on isommissa rakennuskortteleissa määritelty 120 neliötä, eli mökkejä on mahdollista rakentaa nelisenkymmentä ja lisäksi ranta-alueiden rakennekortteihin kymmenkunta lisää, Suninen sanoo.

MAANOMISTAJA ei kuitenkaan yksin ratkaise rakentamista.

— Jokaiselle uudisrakennukselle pitää hakea rakennuslupa, ja siinä tutkitaan rakentamisen edellytykset, Pekka Kosunen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta muistuttaa.

Kosusen mukaan nyt pitäisi selvittää, mitä alueelle voi rakentaa huomioon ottaen muun muassa alueen sijainti, meluasiat, jätehuolto ja norpat.

— Tätä pitäisi katsoa kokonaisuutena aivan uudestaan.

Taipalsaaren rakennusosaston osastonjohtajan Erkki Kallosen mukaan ei ole kirkossa kuulutettu, että vanhan kaavan mukaan lähdetään rakentamaan.

Maanomistaja ei ole vielä hakenut yhtään rakennuslupaa, joten asiaa ei ole tutkittu. Ensimmäiseksi on Kallosen mukaan ratkaistava jätevesiasiat.

— Vanhan kaavan mukaan alue on varattu majoitusrakentamiseen. Joidenkin tulkinnan mukaan se ei tarkoita yksittäisiä mökkejä.

SUNISEN mukaan nyt ollaan samassa tilanteessa kuin kaksi vuotta sitten.

— Olisimme silloin voineet ryhtyä rakentamaan aluetta voimassaolevan kaavan mukaan. Kyseessä on hieno alue, josta ihmiset ovat koko ajan olleet kiinnostuneita.

Sunisen mukaan näyttäisi kätevimmältä, että Saimaa Spirit hakee rakennusluvat koko alueelle.

— Sen jälkeen on mahdollista rakentaa sinne erillishuviloita tai myydä tontteja. Pyykitykset on tehty. Infran tekeminen, joka määrättiin keskeytettäväksi, jatkuu.

Suninen myöntää, että kehitys ei tapahdu hallitusti ja tämän päivän vaatimusten mukaisesti, jos vanhan kaavan mukaisesti edetään.

— Ei se kuitenkaan rakentamista estä.

VANHA KAAVA sallii Pekka Kosusen mukaan lomakylämäistä rakentamista.

— Majoitusrakentamiseen tarkoitettuja RM-alueita ei käsitykseni mukaan voida mennä pilkkomaan erillisiksi tiloiksi, vaan kyse on yhtenäisestä kokonaisuudesta.

Ongelmalliseksi asian tekee se, että Sarviniemi on vieressä sijaitsevan puolustusvoimien ampuma-alueen takia melualuetta.

— Rakennuslupia myöntäessään kunta joutuu harkitsemaan, onko rakennuspaikka sopiva melutason huomioon ottaen.

Rakennusluvistakin pystyy valittamaan. Luonnonsuojelujärjestöt saattaisivat Kosusen mukaan esimerkiksi valittaa siitä, että huomattavasta loma-asuntorakentamisesta voi olla haittaa alueen norpille.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Jukka Sunisen mukaan Suur-Saimaan entisen lomakylän rakennuksiin on murtauduttu ja tilat otettu luvattomasti käyttöön. Asiasta on tehty rikosilmoituksia. Murtautumisen merkkejä rakennuksissa ei näy, mutta ravintolarakennuksen terassin katto on osittain romahtanut ja roskia on levitelty kahvilan edustalla.

Suur-Saimaan lomakylä

Lappeenrantalainen kiinteistönkehitysyhtiö Saimaa Spirit Oy osti Taipalsaarella sijaitsevan Suur-Saimaan lomakylän Lomaliito ry:ltä ja siihen liittyvän maa-alueen Tornator Oy:ltä vuonna 2008.

Lomakyläalueen ja siihen liittyvän metsäalueen pinta-alalta on yhteensä noin 80 hehtaaria.

Kaavan mukainen rakennusoikeus on noin 7 900 neliömetriä, ja siitä on toteutettu noin 3 100 neliömetriä.

Rakennuskanta on pääosin majoitusrakennuksia ja matkailijoiden palvelurakennuksia.

Alue on Saimaan rannalla Sarviniemessä vastapäätä Kyläniemeä.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen