Tornator perustaa suuren suojelualueen Ruokolahdelle

Viitalammin metsien hakkuista kiisteltiin keväällä. Ympäristöministerit kiittelivät Metso-kohteen perustamista.

Anssi Kemppinen

RUOKOLAHTI. Metsäyhtiö Tornator perustaa Metso-suojelualueen Ruokolahdelle. Metso-ohjelmalla turvataan yksityismetsien luonnon monimuotoisuutta.

Kohde sijaitsee Torsanpään pohjoispuolella Viitalammin alueella ja on kooltaan 73 hehtaaria.

– Tornatorin kohde on yksi Etelä-Karjalan suurimmista yksittäisistä Metso-kohteista. Keskimäärin kohteet ovat viiden hehtaarin luokkaa, sanoo metsätalousinsinööri Pekka Jokinen Kaakkois-Suomen Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksesta.

Viitalammin Metso-alue jätetään suojeluun pysyvästi ja sen annetaan hitaasti kehittyä luonnontilaiseksi.

Ely-keskuksen aiemman inventoinnin mukaan Viitalammin alue on ollut sovelias Metso-suojeluun.

Myös Tornator oli jo aiemmin päättänyt suojella pienemmän osan alueesta.

Metso-suojelua ja neuvotteluja vauhdittivat kuitenkin Asta-myrsky, joka kaatoi nyt perustettavalta alueelta kolmanneksen puista.

– Ehdimme jo hakata alueelta myrskytuhopuita. Hakkuut kuitenkin keskeytettiin, kun tiedettiin, että myrskytuhoalueitakin voi tarjota Metsoon, sanoo Tornatorin toimitusjohtaja Arto J. Huurinainen.

Huurinaisen mukaan myrskyn jälkeiset Metso-neuvottelut ympäristöministeriön kanssa kestivät kauan, mutta kuitenkin ihan siedettävän ajan. Yhtiöllä oli painetta hakata myrskytuhopuita, jotta puutavara ei pilaantuisi.

Viitalammin Metso-alue on Huurinaisen mukaan myös osittain sama alue, jonka hakkuita luonnonsuojelujärjestöt vastustivat tänä keväänä.

Tornatorin ympäristöesimies Maarit Sallinen toteaa, että Viitalammin alueella on järeää ja vanhaa puustoa sekä melko paljon eri ikäistä lahopuuta. Asta-myrskyn jäljiltä järeää lahopuuta on odotettavissa lisää.

– Alueella on myös rikas kääpälajisto, joista mesipillikääpä on erityisesti suojeltava laji, sanoo Sallinen.

Huurinaisen mukaan Metso-kohteen ympärillä on nuorempaa ja vanhempaa metsää, jota hoidetaan normaalina talousmetsänä.

Nykyinen ja entinen ympäristöministeri kiittelivät Ruokolahdelle syntyvää Metso-aluetta.

– On hienoa, että yhtiö tarttui tilaisuuteen suojella tämä monimuotoisuuden kannalta rikas metsäalue. Sen myötä saamme Etelä-Karjalaan verrattain laajan Metso-kohteen, jolla on tärkeä rooli alueen metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamisessa, sanoi ympäristöministeri Paula Lehtomäki.

Myös ruokolahtelainen kansanedustaja ja entinen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on hyvillään, kun Ruokolahdelle syntyy jo toinen iso Metso-kohde. Aiemmin suojeltu Kytösensaaren kohde on 114 hehtaaria.

Etelä-Karjalan Metso-kohteet (tilanne 20.8.2010)

Kirjoittaja:
Toteutuneet Vireillä
kpl ha kpl ha
Kiinteistökauppoja 11 192 5 51
Rauhoituspäätöksiä 20 122 31 307
Määräaikaisia sopimuksia 1 9 2 5

Kiinteistökaupassa myös maa siirtyy valtiolle ja rauhoituspäätöksessä maa jää metsänomistajalle. Suojelu on molemmissa pysyvä. Määräaikainen sopimus tehdään 20 vuodeksi.

Lähde:Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Anssi Kemppinen