Etelä-Saimaan kansalaisfoorumi. Citystä halutaan kaupunkikeskusta

Etelä-Saimaa järjesti kansalaisfoorumin Cityn tulevaisuudesta Lappeenrannan Oleksilla. Aihe kirvoitti monenlaisia mielipiteitä.

Hanna Kuusisto

Esa Vilenius

LAPPEENRANTA. Etelä-Saimaa kyseli perjantaina Muodin yössä mielipiteitä City-korttelin kehittämisestä. Niissä nousi varsin selvästi ajatus kaupunkimaisesta keskustasta. Alueen lisärakentamista ei kovin paljoa vastustettu, mutta parin vastaajan mielestä alue saisi jäädä jopa nykyiselleen.

Parkkihallia ja parkkipaikkojen turvaamista pidettiin tärkeänä, mutta myös jalankulkijan huomioonottamisella oli vahva kannatus. Tapanaisen taloa toivottiin purettavaksi. Mahdollisen entisöintikohteena tulivat esille vanha linja-autoasema ja itse City-käytävä.

Monien mielestä kortteli on kokonaisuus, jollaisena sitä pitäisi myös kehittää. Nykyisen suunnitelman mukaan korttelin uudistaminen alkaa itäpäästä Tapanaisen talon tilalle tulevilla rakennuksilla ja parkkihallilla. Länsipuolen suunnittelu on vielä paljolti keskustelunavausten tasolla.

— Oleksin polkupyörätie on hyvä. Lisää istumapenkkejä ja roskakoreja. Ei lisää rakennusmassaa Citylle — ei toista Kouvolaa.

Asja Jaarmo

Lappeenranta

— Parkkipaikkoja ei saa missään nimessä ainakaan vähentää. City-kortteli pitää ratkaista kokonaisuutena, itäpäätä ei pidä suunnitella erikseen.

Ahti Hyvärinen, 55

Lappeenranta

— Kävelypainotteisesti niin paljon kuin mahdollista. Ei sekaratkaisuja autojen ehdoilla.

Liisa Hyvärinen

Lappeenranta

— Minusta se on hyvä tällaisena!

Essi Hyypiä, 18

Virolahti

— Viihtyisyyttä lisää: puistoa ja istutuksi. Nykyisellään karu. Rakennuksia sopii kyllä tehdä lisää, esimerkiksi Tapanaisen talon tilalle. Vanha linja-autoaseman rakennus pitäisi entisöidä.

Eero Laihanen, 68

Lappeenranta

— City-käytävä on nykyisellään surkean näköinen. Rakentamattomille tonteille pitäisi nopeasti tehdä jotakin. Ei kauppakeskusta lentokentän lähelle, vaan keskustan rakentamista. Parkkipaikkoja on jo nyt riittävästi, mutta kaiketi niitä täytyy vielä rakentaa.

Mirja ja Paula

Lappeenranta

— Kävelyalue riittää Cityllä hyvin. Pieniä putiikkeja lisää. Keskustaa kehitettävä, ei Leiriin uutta kauppakeskusta.

Pirjo Miikki

Lappeenranta

— Kaikkea siistiä: patsaita, suihkulähteitä ja paljon kukkia.

Ronja Ritala, 11

Lappeenranta

— Kävelykatu on hyvä. Lisää pikkuliikkeitä. Rakennuksia voisi tehdä lisää, kaipaan kaupunkimaisuutta.

Katri Nuutila

Lemi

— Autoilijat pitää ottaa huomioon. Se on nykyajan tapa liikkua. Parkkihallia en ole oppinut käyttämään, mutta parkkialueet pitää säilyttää. Rakennuksia mahtuu alueelle vielä lisää.

Niilo

Lappeenranta

— Tapanaisen talon paikalle autoparkki alakertaan ja päälle viisi- tai kuusikerroksinen talo. Mutta vanha nostalginen City pitäisi ehdottomasti säästää.

Jussi A. Nissinen

Lappeenranta

— Kehittäminen pitää tapahtua jalankulkijoiden ehdoilla. Kunnollinen tilava parkkihalli pitäisi kuitenkin saada. Mieluummin lisää korkeutta rakennuksiin kuin ahdasta rakentamista.

Julia Laurila, 18

Lappeenranta

— Parkkitilaa pitäisi saada lisää, mutta ei jalankulkijoiden kustannuksella. Parkkihalli on hyvä ratkaisu. Nykyinen rakennusten määrä on riittävä.

Charlotta Witick

Lappeenranta

— City on nykyisellään toimiva systeemi. Kun ollaan koko ajan rakentamassa jotakin, tiet ovat aina poikki. Uusia rakennuksia ei juuri alueelle mahdu, jollei vanhoja pureta pois.

Antti Tuunila

Lappeenranta

— Modernimmaksi, enemmän kaupunkimaiseksi, suuren kaupungin keskustan näköiseksi. Esimerkiksi elokuvateattereita ja muita kaupungin keskustalle ominaisia palveluita lisää. Ahdasta keskustaa pitää kehittää kuitenkin jalankulkijoiden ehdoilla. Parkkihalli on hyvä ajatus.

Petri Ikävalko, 41

Taipalsaari

— City-kortteli pitää ajatella kokonaisuutena, ei paloina. Alueelle on järjestettävä arkkitehtikilpailu. Parkkipaikkoja lisää. Liikenteelle joustavat järjestetyt, mutta jalankulku on pääasia. Keski-Euroopasta löytyy tästä hyviä esimerkkejä.

Jaakko Nikkilä, 67

Lappeenranta

— Kevyen liikenteen väylää voisi parantaa, sillä pyörätie ei toimi Valtakadulla. Valtakadulla ei oikeasti pääse kunnolla pyöräilemään. Myös oleilutilaa voisi olla enemmän.

Jyri Kouvo, 48

Lappeenranta

— City-korttelia pitäisi kehittää kokonaisuutena, koko kortteli huomioiden. Vaikkei korttelia rakenneta heti kokonaan, suunnittelun pitäisi keskittyä kokonaisuuteen. Toivoisin myös korkeampaa rakentamista niin, että City-kortteli näyttäisi oikeasti kaupungin keskustalta. Mielestäni ainakin viisi kerrosta pitäisi Citystä löytyä. Korttelissa saisi olla isoja liiketiloja, koska City on keskeinen liikepaikka.

Joonas Grönlund, 33

Lappeenranta

— Korttelin pitäisi olla kaunis. Tämä keskusta on tosi ruma ja ankea. Tilalle ei saisi ainakaan rakentaa Gallerian kaltaista kauppakeskusta. Mielestäni puutalot ovat kauniita.

Päivi Väisänen, 53

Lappeenranta

— Kaipaan enemmän viihtyisiä ja puhtaampia istumapaikkoja ja oleilutiloja. Voisivathan nuo nykyiset rakennukset olla hienompia. Vanhanaikaiset rakennukset olisivat tunnelmallisia.

Anne Malinen, 32

Eelis, 3, ja Ella, 1

Lappeenranta

— Parkkitilaa tarvitaan aina, joten maanalainen parkkihalli olisi hyvä. Silloin autot olisivat poissa jalankulkijoiden tieltä. Uudet liiketilat ja asuinhuoneistot toisivat suuremman kaupungin meininkiä City-kortteliin.

Keijo Savikurki, 63

Lappeenranta

— En tiedä, miten City-korttelia pitäisi kehittää. En pyöri Cityllä. Kunnollista kauppakeskusta ei mielestäni löydy keskustasta, mutta uskon, että Cityn pikkukaupat riittävät.

Marjatta Savikurki, 61

Lappeenranta

— City-korttelissa voisi olla Alko, enemmän korkeampia kerrostaloja ja asuntoja sekä vähemmän silmälasikauppoja.

Teemu Kauppi, 19

Tuomo Rupponen, 20

Lappeenranta

— City-kortteli on hyvä tällaisenaan. Maanalainen parkkihalli kuulostaa hyvältä, kunhan parkkimaksuja ei olisi ollenkaan. Ilmaiset parkkipaikat helpottaisivat esimerkiksi elokuvateatterissa käymistä.

Mari Turkia, 15, Iiri Hyttinen, 15, Sandra Sääski, 15

Lappeenranta

— City-kortteli voisi olla niin sanotusti kaikkien kaupunkilaisten piha. Kaikki rakennukset eivät olisi uusia, koska tässä kaupungissa on muutenkin tapana hävittää vanhaa. Kaupunkilaisten piha syntyisi esimerkiksi käsityöpajoista, puistosta, viherkasveista, kauniista miljööstä ja pienistä kesätapahtumista. Suurta kauppakeskusta ei Cityyn pidä tehdä, koska niitä on tässä kaupungissa tarpeeksi.

Minna Nieminen, 42

Marja Okker, 57

Lappeenranta

— City-kortteli voisi olla paikka, missä järjestetään erilaisia tapahtumia.

Jani Rossi, 26

Lappeenranta

Mika Strandén

Anne Malinen vietti perjantaina alkuillasta aikaa City-korttelissa Eeliksen ja Ellan (vaunuissa) kanssa. Hän kaipaisi City-kortteliin intialaista ravintolaa. Malisen mielestä korttelissa pitäisi olla myös enemmän siistejä istumapaikkoja.

Essi Hyypiä

Jussi A. Nissinen

Julia Laurila

Charlotta Witick

Antti Tuunila

Petri Ikävalko

Jaakko Nikkilä

Marjatta Savikurki

Teemu Kauppi (vas.) ja Tuomo Rupponen

Minna Nieminen

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto, Esa Vilenius