Kaiho Nieminen kirjoitti kirjan joukolla vaietusta salaisuudesta

Vuosikymmenten takainen vihanpito vaikuttaa nykypolvienkin käyttäytymiseen. Hännikäisen tapauksen ainekset löytyivät Suomenniemeltä.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Kyläkaupan kahvio Suomenniemen Kauriansalmella on syksyisenä arkipäivänä lähes autio. Kaiho Nieminen istuu pöydässä kuten tuoreen romaaninsa kirjailija Niiranen ja seuraa sanomalehden takaa synnyinpitäjänsä verkkaista elämänmenoa.

Juuri nyt naapuripöydissä ei näy kirjassa kuvattuja kanta-asiakkaita. Ei näy myöskään Hännikäisen Jamppaa, nuorta miestä, joka saa kirjassa pakit sekä UPM:ltä että kunnan uudelta kirjastovirkailijalta.

– Jamppa on kirjan ainoita henkilöitä, joilla ei ole suoria esikuvia elävässä elämässä, Nieminen huomauttaa.

Muuten Hännikäisen tapaus on kuin suoraan suoraan suomenniemeläisestä todellisuudesta. Kirjan ytimeen upotettu tarina kahden suvun vihanpidon syistä ja seurauksista on sekin pääosin faktaa.

Pienessäkin yhteisössä elää perheitä, jotka karttelevat jonkun toisen suvun edustajia. Syyt voivat olla niin syvällä menneisyydessä, etteivät nykypolvet edes tiedä muinaisen välirikon aihetta.

Hännikäisen tapauksessa palataan vuoteen 1915 ja ison talon tyttären häävalmisteluihin. Mitättömästä asiasta alkanut kyräily paisuu ajan kuluessa vihanpidoksi ja johtaa kansalaissodan melskeissä henkirikokseen.

– Vuoden 1918 tapahtumat ovat olleet niin traumaattisia, että ne heijastelevat pitkälle nykypäivään. Asioiden kulku on ollut tarkasti vanhemman väen tiedossa, mutta monikaan ei ole niitä muistavinaan. Vuosikymmenten varrella tietoa kuitenkin tippumalla tippuu eri lähteistä.

Kirjan Jamppakaan ei ymmärrä, miksi kanssakäyminen erään kirkonkylän ukon kanssa on niin vaikeaa. Vastauksia alkaa löytyä vasta ison rysäyksen jälkeen.

Niemisen kirjoissa vilahtelee tunnistettavia paikkoja, nimiä ja henkilöhahmoja, joiden suhdetta todellisuuteen suomenniemeläiset arvuuttelevat hiljaa mielessään. Kukaan ei kuitenkaan ole tullut kysymään kirjailijalta itseltään, miksi tuonkin asian noin kirjoitit.

– Suomenniemen seutu valikoitui miljööksi luonnostaan, paikkaa ei kirjailija tänä nettiaikanakaan voi täysin keksiä. Tutun miljöön ihmisistä tietää myös niiden tavan ajatella.

Kaunokirjallisuus synnyttää fiktiota elävän elävän palasista, mutta muutamaan otteeseen todellisuus on onnistunut selättämään kirjailijan mielikuvituksen. Kerran Nieminen kirjoitti tietämättään tosielämän salasuhteesta, toisen kerran hän onnistui kirjoittamaan itsensä täysin pyromaanin nahkoihin.

– Vuosia myöhemmin luin mielisairaalalääkärin kirjoittaman artikkelin, jossa esitetyt pyromaaneille tyypilliset liitelykokemukset vastasivat täysin omaa kuvitteluani.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Kaiho Nieminen kirjoitti Hännikäisen tapauksen reilussa vuodessa, mutta aihe kyti mielessä paljon pitempään. Seuraavankin teoksen ensimmäiset liuskat on jo kirjoitettu, mutta valmistumisaikataulu on täysin avoin.

Kaiho Nieminen

Kirjailija.

Syntynyt 1941 Suomenniemellä.

Viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Lappeenrannassa, asunut vuodesta 1967 Helsingissä.

Kirjoittanut 16 romaania ja novellikokoelmaa sekä joukon kuunnelmia.

Useiden teosten tapahtumat sijoittuvat Suomenniemelle ja Etelä-Karjalaan.

Voitti esikoisromaanillaan Lovistoori Weilin+Göösin romaanikäsikirjoituskilpailun ja J. H. Erkon palkinnon.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen