Lakko seisottaa sahoja Lappeenrannassa

Puuliiton lakko pysäytti kymmeniä sahoja. Etelä-Karjalan sahoilta marssi ulos 300 työntekijää. Työkiista koskee lähinnä palkankorotusten tasoa

Etelä-Karjalassa noin 300 sahatyöntekijää aloitti lakon perjantaina. Puuliiton lakko koskee maakunnassa Metsäliiton Lappeenrannan sahaa, Stora Enson Honkalahden sahaa ja UPM:n Kaukaan sahaa.

Lakkovahdit asettuivat porteille ja väki marssi ulos kello14.

– Muutama ilmestyi portille vielä tiedustelemaan, että tarviiko tulla töihin, kun ei ollut seurannut tiedotusvälineitä, kertoo Honkalahden sahan luottamusmies Arto Suutarinen.

Suutarinen kuvailee tunnelmia surullisiksi. Lakko oli odotettu, eikä sen uskota heti loppuvan.

– Kukaan 138 työntekijästä ei epäröinyt, etteikö tämä olisi lakon arvoinen asia. Kaikki ovat tämän takana. Taloudellisesti lakko tietenkin kirpaisee, kun lakkoavustus on vain 16 euroa päivältä.

Suutarinen kertoo työntekijöiden yrittäneen muistella, milloin olisi edellisen kerran lakkoiltu. Ilmeisesti ei pitkään aikaan, koska kukaan ei muistanut.

– Palvelusvuosilisien poistamista pidetään niin isona asiana. Tuntuu hassulta, ettei nykyään enää millään tavalla välitettäisi siitä, että on pitkäaikainen työntekijä, jolla on karttunut kokemusta ja taitoa.

Metsäteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Jari Forss korosti STT:n haastattelussa, että paineita palkkakustannuksiin aiheuttaa vain alan kansainvälinen kilpailukyky.

– Metsäteollisuus on vasta toipumassa talouslamasta. Suhdannenäkymät ovat erittäin epävakaat, ja lisäkustannukset vain vievät markkinoita ulkomaalaisille kilpailijoille, Forss arvioi.

Alan suhdanteista kertoo jotain, että esimerkiksi Kaukaan sahalla on luvassa lomautuksia syksyn kuluessa.

UPM on ilmoittanut vähentävänsä tuotantoaan Suomen sahoillaan loppuvuoden aikana.

Lappeenrannan Metsäliiton sahaltakin marssittiin luottamusmies Hannu Kiviluoman mukaan rauhallisesti ulos. Lakossa on noin 60 työntekijää. Muutama korjausmies ja sähkömies jäivät töihin.

– Asia koetaan niin tärkeäksi, että siinä ei haluta antaa periksi. Palvelusvuosilisä eli niin sanottu kinkkuraha merkitsee 40 vuoden työuralla 23 000 euroa eli 2,3 prosenttia tuntipalkasta.

Kiviluoma huomauttaa, ettei saha-alan lakko hetkauta valtakunnallisesti niin paljon kuin vaikka sairaanhoitajien, satamatyöntekijöiden tai rekkakuskien lakko.

– Mutta voisivatkohan myrskytuhot kiirehtiä sopua, kun viisi miljoonaa kuutiota puuta kaatui.

Palvelusvuosilisien poistamista pidetään niin isona asiana.

Kuvateksti

Arto Suutarinen

Kiista koskee palkankorotuksia

Sahojen ja vaneritehtaiden tuotanto pysähtyi perjantaina suurimpien yritysten toimipisteissä.

Syynä on kiista työntekijöiden työehtosopimuksesta.

Kiistat koskevat pääosin palkankorotusten tasoa ja kohdentamista.

Sekä SAK:lainen Puuliitto että Metsäteollisuus ry hylkäsivät perjantaina valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen.

Lakko alkoi 39 työpaikalla. Mukana on yli 4 000 ammattiliiton jäsentä.

Jos sopua ei synny, lakko laajenee kahdessa viikossa asteittain kaikkiin mekaanisessa metsäteollisuudessa toimiviin yrityksiin. STT

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju