Parikkalalaisäitejä on jo ohjattu synnyttämään Lappeenrantaan

Parikkala vaihtoi tämän vuoden alusta Itä-Savon sairaanhoitopiirin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriin.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikkalalaiset ovat jo kymmeniä vuosia syntyneet Savonlinnan keskussairaalassa.

Kun Parikkala vaihtoi tämän vuoden alusta Itä-Savon sairaanhoitopiirin Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriin, tuli parikkalalaisille äideille vielä tänä vuonna mahdollisuus synnyttää joko Savonlinnassa tai Lappeenrannassa.

Äidit ovat valinneet silti perinteisen ja puolet lähemmän Savonlinnan. Lappeenrannassa on käynyt synnyttämässä vain muutamia parikkalalaisia ensisynnyttäjiä.

LEPPÄSTEN suuntakin olisi seuraavaksi mieluummin tuttu Savonlinna, jossa perheen lapset Saku ja Pinja Leppänen ovat syntyneet.

Äiti Terhi Leppänen on ollut erittäin tyytyväinen Savonlinnan synnytysosastoon.

-Ei moitetta. Hyvä henkilökunta ja hyvät kätilöt. Ja aina kun on soittanut Savonlinnaan, niin apua on saanut.

Isä Sami Leppänen säestää lisäksi, ettei Savonlinnassa ole ollut ruuhkaa. Ja sukulaisetkin saavat käydä katsomassa tulokasta, toisin kuin Lappeenrannassa.

KOLMATTA lasta ei Leppästen perheessä vielä ole laitettu alulle, mutta tervetullut hän olisi.

-Eihän sitä tiedä, milloin se pamahtaa, sanoo Sami Leppänen.

Sote-piiri on jo tänä vuonna toivonut parikkalalaisia äitejä Lappeenrantaan. Leppästen mukaan neuvolassakin etelän suuntaan on jo ohjattu synnyttämään.

-Todennäköisesti se on silloin joskus Lappeenranta. No, eiköhän ne osaa hommansa kummassa tahansa, sanoo Sami Leppänen.

MUUTAMA parikkalalainen äiti menee jo ilman pakkoakin Lappeenrantaan.

-Jos lapsi tulee, menen tietysti Lappeenrantaan synnyttämään. Kuulutaanhan me nyt Etelä-Karjalan terveyspiiriin, sanoo Sanna-Kaisa Hyvönen.

Parikkalalaisella Hyvösellä on jo puolitoistavuotias Jiri Sikiö, joka vielä syntyi Savonlinnassa. Hyvösen mielestä Savonlinnassa ei toki ollut silloin mitään vikaa.

-Nyt synnytysosasto on kuulemma yhdistetty toiseen osastoon. Kyllä synnytysosastolla pitäisi pyöriä vain sen osaston ihmiset, kuten Lappeenrannassa.

HYVÖSELLÄ on hyvä vertailumahdollisuus, sillä hän teki sairaanhoitajan harjoittelun synnyttäneiden osastolla Lappeenrannassa.

-Lappeenrannasta jäi Savonlinnaa yleisesti myönteisempi kuva. Lappeenrannassa ollaan mielestäni myönteisempiä muun muassa vaihtoehtoiseen kivunlievitykseen.

Eikä pitempi matkakaan kuulemma Hyvöstä haittaisi, varsinkin kun uudet tienpätkät kohta valmistuvat.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Sami ja Terhi Leppänen toivoisivat mahdollisen kolmannenkin lapsen syntyvän Savonlinnassa, jossa Saku ja Pinjakin syntyivät. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri aikoo kuitenkin lopettaa palveluiden ostot Savonlinnasta.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen