Järvi-Suomen Portti pistää tyhjän teurastamon lihoiksi

Lappeenranta laatii vähittäiskaupan suuryksikön kaavaa Selkäharjuun Karjaportille lahjoittamalleen maalle. Kaupunki satsasi 15 vuotta sitten yli 30 miljoonaa markkaa Karjaportin pysyttämiseksi Lappeenrannassa.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Järvi-Suomen Portti aikoo pistää Selkäharjun tontin ja rakennukset lihoiksi. Kaupunki kaavoittaa parhaillaan vähittäiskaupan suuryksikön ja kauppakeskuksen paikkaa samalle tontille, jonka kaupunki lahjoitti Karjaportille 15 vuotta sitten.

Kaupunki satsasi 90-luvun puolivälissä Karjaportin sijoittumiseen Lappeenrantaan runsaat 30 miljoonaa markkaa. Yksi osa houkuttelupaketista oli kaupungin Selkäharjusta ostama maa-alue.

Karjaportti sai lisäksi 15 miljoonaa markkaa EU-tukea uuden 100 miljoonan markan teurastamon rakentamiseen. Teurastamo työllisti avautuessaan 70-80 ihmistä.

Vuonna 1996 avajaisia viettänyt Euroopan modernein teurastamo tuli tiensä päähän noin 10 vuotta myöhemmin. Vaikeuksia oli melkein alusta pitäen.

Järvi-Suomen Portin talousjohtaja Hannu Harju sanoo, että nyt kaavoitettavana oleva kaupallisten palvelujen alue on noin 30 hehtaarin kokoinen. Siitä Järvi-Suomen Portti omistaa vajaat 18 hehtaaria ja kaupunki loput.

Järvi-Suomen Portti on hakenut tuloksetta käyttäjiä vuonna 2007 tyhjilleen jääneisiin tiloihin. Harju arvelee, että nykyisessä siirtymävaiheessa voi olla vaikeaa saada väliaikaista vuokralaista.

-Tilat ovat hyvässä kunnossa ja niitä ehkä pystyisi muokkaamaan liiketiloiksi. Ainakin osa rakennuksista, jos ei kaikkia, joka tapauksessa puretaan.

Harju on tyytyväinen, että nyt tontille on haussa pitkäjänteinen ratkaisu.

-Emme ole kiirehtineet luopumista siitä kiinteistöstä ja tontista, vaikka se on ollut tyhjillään useamman vuoden.

Teurastamon koneet ja laitteet on myyty eteenpäin. Jäljellä ovat lähinnä seinät.

-Myimme linjastot pienissä osissa muille toimijoille. Naudan teurastuslinja myytiin Intiaan, sikalinjasto jäi Suomeen.

-Venäläisetkin harkitsivat teurastamon ottamista käyttöönsä. Olisivat teurastaneet Selkäharjussa ja vieneet lihat rajan yli. Tarkoitus oli, että jossakin vaiheessa olisivat siirtäneet osaamisen ja laitteet rajan taakse. Ei sekään toteutunut.

Teurastamotilaa on runsaat 10?000 neliötä.

KUVATEKSTI

Päivi Virta-Salo

Euroopan ja maailmankin modernein teurastamo vietti juhlallisia avajaisia vuonna 1996. Teurastamo työllisti alussa 70-80 henkilöä. Kaupunki osti Karjaportin entisen kiinteistön Simolantien varresta. Vuonna 2007 tyhjentyneissä teurastamotiloissa on käyty muun muassa kaupunkisotaa. Kuutostien uusien liikennejärjestelyjen ansiosta entiseen teurastamokiinteistöön pääsee eritasoliittymästä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju