Larox-kauppa vahvisti Outotecin kaivosbisnestä

Suodatinkysyntä kääntyi selvään kasvuun vaisun kauden jälkeen. Lappeenrannan Outotec Filters Oy:llä on tilauskantaa vuodeksi.

Lappeenranta. Pörssiyhtiö Outotec on tyytyväinen onnistuneesta ostosmatkasta Lappeenrantaan.

– Laroxin yritysosto täytti odotuksemme, sanoo Outotecin prosessilaitteiden liiketoiminnoista vastaava johtaja Kimmo Kontola.

Outotec oli vielä vuosituhannen alkupuolella osa Outokumpua, joka ryhtyi talousvaikeuksissa myymään toimintojaan. Larox osti yhtiön suodatinliiketoiminnot vuonna 2004. Pian sen jälkeen Outotec irtaantui Outokummusta.

Kontola tunnustaa, että Outotecille jäi suuri intohimo teollisuussuodattimiin.

– Se oli ainoa puute vaativien prosessilaitteidemme kokonaisuudessa. Intohimo täyttyi vasta yrityskaupalla. Ennen kaikkea olimme kiinnostuneita Laroxin päätuotteista, PF-filttereistä.

Outotecista tuli kauppojen jälkeen entistä vahvempi tekijä kaivosteollisuuden laitetoimituksissa. Yhtiö on saanut kesän ja syksyn aikana runsaasti uusia tilauksia. Konsernin tilauskanta on jo 1,3 miljardia euroa.

Kaivos- ja metalliteollisuus ovat elpyneet, kun metallien kysyntä kasvaa kehittyvien maiden markkinoilla. Outotec on tehnyt kauppoja etenkin kupari-, kulta- ja rautaprojekteissa.

Esimerkiksi Australiaan solmittu 28 miljoonan euron kauppa sisälsi pääosin suodattimia.

Nykyisen Outotec Filters Oy:n Lappeenrannan tehtaiden paikallisjohtaja Jori Halkola arvioi teollisuussuodatinten osuuden olevan uusista tilauksista noin 15 prosenttia.

Larox-kauppa paransi omalta osaltaan Outotecin kilpailukykyä ja vahvisti sen johtoasemaa kaivosteollisuuden kokonaisratkaisujen toimittajana.

Kontolan mukaan asiakkaat arvostavat laajojen kokonaisuuksien kauppoja ja huoltopalveluja yhdeltä toimittajalta.

– Meillä on nyt entistä leveämmät hartiat, ja voimme hyödyntää tätä kysyntää.

Lappeenrannassa on kaksi vahvaa osaamisaluetta: teollisuussuodattimet ja jälkihuollon palvelut, mikä toi Laroxille jopa puolet sen liikevaihdosta. Outotecilla huoltopalveluiden osuus on ollut vain noin 20 prosenttia.

Kontolan mielestä yhtiöllä on tässä kohtaa paljon opittavaa, koska huoltopalvelut kasvattavat myös kannattavuutta.

– Huoltoverkosto on maailmanlaajuinen, ja asiakkaalle on taloudellisesti tärkeää, että huolto toimii nopeasti. Toiminta tukee myös asiakassuhteitamme ja laitekauppaamme.

Kontola pitää Lappeenrannan asemaa vahvana myös tulevaisuudessa.

– Olemme siirtäneet Kiinaan Keski-Euroopasta tuotantoa, joka on erittäin kilpailtua. Tämä osa tuotannosta on siellä kustannustehokasta.

– Lappeenrannassa valmistetaan tähtituotteita. Osaaminen on täällä, enkä pidä mahdollisena, että toimintoja voidaan helposti siirtää halvan tuotannon maihin.

Larox-kauppa

Outotec toteutti Laroxin hankintaan johtavat kaupat suunnatulla osakeannilla.

Outotecin omistusoikeus Laroxin osakkeisiin vahvistettiin 10.6.2010.

Laroxin osakkeiden kauppahinta oli 94,5 miljoonaa. Suurin osa kauppahinnasta maksettiin Outotecin uutena osakkeena, joka vastasi 88,1 miljoonaa euroa.

Yritysoston ansiosta Outotecin tarjonta kattaa teknologiat ja palvelut jalostusketjuun kaivoksesta metalliksi.

Lappeenranta toimittaa teollisuussuodattimia kiintoaineen erottamiseksi nesteestä.

Niitä käytetään lähinnä kaivos- ja metallurgisessa teollisuudessa sekä kemianteollisuudessa.

Lähde: Outotecin osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2010.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki