Ovako katosi yritysverokuninkaan paikalta

Tornator oli maakunnan suurin yritysverojen maksaja viime vuonna.

Outi Salovaara

Imatralainen metsänhoitoalan yritys Tornator oli viime vuoden suurin yritysverojen maksaja Etelä-Karjalassa. Yhtiö maksoi veroja 9,6 miljoonaa euroa eli lähes täsmälleen yhtä paljon kuin viime vuonna.

Stora Enson 41-prosenttisesti omistama Tornator teki viime vuonna liikevaihtoa 58 miljoonaa euroa, ja tulos oli komeat 27 miljoonaa plussalla.

Maakunnan ylivoimaisesti suurin yritysverojen maksaja viime vuonna, imatralainen terästehdas Ovako Bar, sen sijaan katosi suurimpien yritysveronmaksajien listalta tykkänään.

Ovako teki viime vuonna lähes yhdeksän miljoonan euron tappion 87 miljoonan euron liikevaihdolla, ja veroja jäi tilinpäätöksen mukaan maksettavaksi vain noin 16 000 euroa. Viime vuonna Ovako maksoi veroja lähes 13 miljoonaa euroa.

Poissa kärjestä on nyt myös Terästorni, jonka maksettujen verojen potti kutistui 1,2 miljoonasta 17 000 euroon tuloksen heikennyttyä.

Vanhat tutut Etelä-Karjalan Osuuskauppa, Etelä-Karjalan Säästöpankki ja Etelä-Karjalan Osuuspankki olivat viimevuotiseen tapaan jälleen aivan kärkisijoilla.

Myös Suomen Karbonaatti, rakennusliike Evälahti ja Outotec Filters Oy:ksi muuttunut Larox olivat tälläkin kertaa kymmenen suurimman veronmaksajayrityksen joukossa.

Uutena listan kärjessä oli imatralainen paperitukkuri International Paper Nordic Sales Company, joka viime vuonna oli sijalla 66. Yhdysvaltalaiselle International Paper -metsäjättiin kuuluvan yhtiön tulos petraantui viime vuonna huomattavasti vuodesta 2008.

Imatran Seudun Sähkö petrasi viime vuoden 13. sijaansa nousemalla sijalle 10. Kymmenen kärkeen kipusi myös entinen Teemuaho Oy eli nykyinen Visma Services Teemuaho Oy.

Huimassa nousussa on esimerkiksi Mohamed Darwichin luotsaama ja venäläisten suosima Laplandia-market Nuijamaan raja-aseman lähellä.

Markettia pyörittävä ja huipputulosta tekevä Atma Trade -yhtiö kipusi verotilastoissa 12. sijalle viime vuoden 67. sijalta.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara