Pirjo Karhu yrityskaupalla Etelä-Karjalan suurituloisin

Kärkisijoilla on myös apteekkari, toimitusjohtaja ja sijoittajia. Imatran kovatuloisimmat työskentelevät rajan takana Svetogorskissa.

Outi Salovaara

Konsu-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Karhu oli Etelä-Karjalan eniten tienannut henkilö viime vuonna. Hänen yhteenlasketut pääoma- ja ansiotulonsa nousivat 1,7 miljoonaan euroon. Viime vuonna hän oli sijalla 167 maakunnan tilastoissa.

Karhu kiri ykköseksi yrityskaupan ansiosta. 1,5 miljoonan euron pääomatulot syntyivät, kun Karhu myi viime vuoden syksyllä loputkin yrityspalveluja tarjoavasta Konsusta Pretax Oy:lle ja siirtyi samalla toimitusjohtajasta hallituksen puheenjohtajaksi.

Karhu perusti Konsun 1992, ja yhtiö on tullut tunnetuksi etenkin Venäjä-liiketoiminnastaan.

Joutsenon entinen apteekkari ja Apteekkariliiton aktiivi Klaus Holttinen oli toisena maakunnan tulotilastossa 1,1 miljoonalla eurolla. Holttisen tuloista suurin osa kertyi pääomatuloista. Viime vuonna Holttinen oli maakunnan tulotilastoissa kuudentena.

Nykyisin Holttinen on Järvenpään 2. apteekin apteekkari. Hän vaihtoi työmaata jo lähes kaksi vuotta sitten, mutta lappeenrantalaissyntyisellä Holttisella on edelleen osoite myös Joutsenossa.

Kolmanneksi tulotilastoissa ampaisi lappeenrantalainen Maestro Yhtiöt -konsernin toimitusjohtaja Turo Puittinen. Hänellä oli tuloja yhteensä yli 840 000 euroa, josta noin 740 000 oli pääomatuloja. Puittisen mukaan kyse oli poikkeustilanteesta, joka johtui yritysjärjestelyistä.

Maestro-yhtiöt ovat kasvaneet voimakkaasti Lappeenrannasta ja Savonlinnasta muualle Suomeen. Jo viime vuonna yhtiöiden tulos oli hyvä, mutta tänä vuonna luvassa on vielä parempaa.

Liikevaihto kasvaa noin 40 prosenttia 5,2 miljoonaan ja liikevoitto 15 prosenttiin huolimatta yrityksen voimakkaasta kasvusta.

Vuosi toisensa jälkeen kovatuloisimpien joukossa ollut yrittäjä Ossi Vilhu oli tänä vuonna neljäntenä. Terästorni Oy:n perustaja ja hallituksen jäsen luotsaa nykyisin sijoitusyhtiö Assi Groupia ja rakentaa asuin- ja liiketaloa Lappeenrannan Kauppakadulle entisen Hinkkasen talon tontille.

Sijoittaja Tuomo Räsänen kipusi tulotilastojen kärkisijoille jo kymmenisen vuotta sitten myytyään isänsä kanssa Isko-rengasyhtiön Nokian Renkaille.

Sen jälkeen Räsänen on tahkonnut rahaa pyörittämällä muun muassa sijoitusyhtiö Carel Capitalia ja kymmeniä muita sijoitus- ja kiinteistöyhtiöitä.

Vanha tuttu hyvin tienaavien joukossa on myös lappeenrantalainen pitkän linjan sijoittaja Erkki Suni.

Kymmenen kovatuloisimman kärkeen pääsi Imatralta kolme miestä, jotka tekevät työtä itärajan takana Svetogorskissa International Paperin tehtailla.

Imatralla asustavat IP:n johtajat Michael Lutz, Lawrence Booker ja Vladimir Lisenko ovat kaikki maakunnan kymmenen parhaiten tienanneen joukossa.

Maakunnan yhdeksänneksi suurituloisin oli imatralainen Heikki Laakkonen, joka oli huolinta- ja rahtausyhtiö Imatran Veturipalvelujen omistaja. Laakkonen oli perustamassa yhtiötä 1993, kun silloinen Enso-Gutzeit ulkoisti Imatran-tehtaiden rautatieliikenteen.

Työelämästä jo vapaille jäänyt Laakkonen kipusi tulotilastoissa kärkipaikoille myytyään viime vuonna osuutensa Veturipalveluista yhtiökumppanilleen.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara