Heikki Mälkiän vientituote Sloveniaan on kova työnteko

HK Jesenicen alkukausi on ollut positiivinen. Työkalu on Mälkiälle tuttu, sillä joukkue on hänen mukaansa sarjan nuorin ja halvin.

Vesa Salminen

BLED. Kevyt puuskutus katkeaa, kun Heikki Mälkiä vastaa puhelimeensa Balkanin niemimaalla. Saimaan sijasta lappeenrantalaisvalmentajan juoksulenkin maisemana on Bledin kaupunkia kaunistava järvi.

Mälkiän työpaikka on vartin moottoritiematkan päässä terästehtaan rahoittaman HK Jesenicen kotihallissa.

Bledissä Mälkiä asuu, koska se on erittäin kaunis kaupunki. Jesenicessa hän käy vain jäähallilla, koska terästehtaan varjossa oleva paikkakunta on erittäin ruma.

— Ihan hyvin olen viihtynyt, ja kivasti on mennyt joukkueen kanssa, Mälkiä sanoo.

HK JESENICE pelaa Itävallan liigassa, jossa on vuoristomaan joukkueiden lisäksi kaksi ryhmää Sloveniasta, yksi Unkarista ja yksi Kroatiasta. Kymmenen joukkueen sarjassa se on tällä hetkellä kuudentena.

Mälkiän mukaan alkukausi on mennyt yli odotusten, mutta viime aikoina loukkaantumiset ovat syöneet tulosta. Viidestä kärkipakista on neljä sivussa.

— Meillä on nuorin ja halvin joukkue tässä sarjassa.

Mälkiän mukaan seuran omat kasvatit ovat yllättäneet täydellisesti. Kakkosketju miehittää pistepörssin kärkipäätä, vaikka se osa on yleensä varattu ulkomaalaispelaajille, varsinkin kanadalaisille.

Nuorelle joukkueelle tyypillistä on ollut myös pelin ailahteleminen.

— Muut ovat vahvoja jengejä, isoja rontteja täynnä.

Romuluisten vastustajien keskellä Jesenice on kevyt, mutta satsaa mälkiämäisesti liikkumiseen ja kovaan työntekoon.

Tavoitteena on Itävallan liigassa pudotuspelit. Keväällä pelit jatkuvat Slovenian pudotuspeleissä, joihin Jesenice pääsee suoraan. Slovenian jääkiekossa seura on suuri ja menestynyt.

TANSKASSA aikaisemmin SM-liigan lisäksi valmentaneen Mälkiän asteikossa Itävallan liiga on juuttien sarjaa kovempi.

— Ei tämä paljoa Sveitsin liigasta jää.

Varsinkin fysiikka on slovenialaisnuorilla valmiiksi kovalla tasolla, parempi kuin suomalaisjunioreilla, Mälkiä vertaa.

IHAN JOKA PÄIVÄ aurinko ei ole paistanut. Seuran taustalla oleva terästehdas ei ole taannut rahan tuloa ajallaan, vaan palkkoja on maksettu viiveellä.

Ensi kauden sopimusta Mälkiän kanssa on jo ohimennen sivuttu, mutta kokenut valmentaja sanoo katsovansa vielä. Urheilupuolella fysioterapeutit ja apuvalmentajat ovat ammattilaisia, mutta muu organisaatio on kevyt.

— Alakerta toimii hyvin, siitä ylöspäin se ei ole ihan viimeisen päälle.

”Se oli hän tai min䒔

Vesa Salminen

KUN UUSI valmentaja astuu pukukoppiin, tärkeintä on uskottavuuden hankkiminen pelaajien silmissä. Mälkiälle se tiesi heti vääntöä ikonin asemassa olleen kanadalaishyökkääjän, 44-vuotiaan Todd Elikin kanssa.

Kahdeksan kautta NHL:ssä pelannut veteraani oli valunut hiljalleen alaspäin Pohjois-Amerikasta Sveitsin ja Itävallan kautta Sloveniaan. Jesenicessa kuninkaalla oli oma valtakunta ja seuran managerin tuki.

Harjoitusleiri Zagrebissa kauden alla näytti lopulta marssijärjestyksen. Mälkiä jäi, omia aikatauluja noudattanut kanadalainen lähti.

— Sen jälkeen homma raikastui, Mälkiä kuvaa.

— Se oli hän tai minä.

Itävallan liiga on Mälkiän mukaan vahvasti vaahteralehtisten hallussa agentteja ja kärkipelaajia myöten.

— Ihan Kanadan mafiahan täällä on.

Jesenicessa on suomalaisväriä ykkösmaalivahti Jaakko Suomalaisen ja viime viikon lopulla try outille tulleen Toni Dahlmanin verran. Mälkiä havitteli kauden alla myös SaiPan maalivahtia Ville Hostikkaa seuraan, mutta se kuvio ei toteutunut.

Sarjan toisen slovenialaisjoukkueen Olimpija Ljubljanan valmentaja on SaiPassakin ollut Hannu Järvenpää.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen