Taipalsaaren valtuutetut eivät lämpene kuntaliitokselle

Etelä-Saimaa kysyi kantaa kuntaliitokseen Lappeenrannan kanssa. Selvä enemmistö sanoo selvityksellekin ei kiitos.

Timo Laitakari

Taipalsaaren ja Lappeenrannan kuntaliitosta ei sovita ainakaan tällä vaalikaudella. Näin kertoo Etelä-Saimaan taipalsaarelaisille kunnanvaltuutetuille tekemä kysely. 27 valtuutetusta vain yhdeksän olisi valmis aloittamaan kuntaliitosselvityksen tekemisen. 16 suhtautuu selvitykseen kielteisesti.

Selvityksessä kysyttiin myös kantaa kuntaliitokseen: viisi valtuutettua ilmoittautui suoraan sen kannalle.

Valtuustossa kuntaliitoksen ja sen selvittämisen kannattajat keskittyvät kokoomuksen edustajiin. Kokoomuksen viiden valtuutetun lisäksi selvityksen puolesta ovat vain Marita Frilander (sd.), Harri Hulkkonen (kesk.), Vesa Märkälä (ts-liike) ja Minna Pirilä-Martti (kesk.).

Valtuuston suurin puolue keskusta on tehnyt liitosselvityksestä ryhmäpäätöksen, eikä se kannata selvitystä.

Kuntaliitoksen mahdollisuus nousi taas esille Taipalsaaren kuntastrategian valmistelutyössä. Strategialuonnoksessa esitetään kaksi vaihtoehtoa, joilla asukkaiden hyvinvointi ja kunnan elinvoimaisuus voidaan varmistaa. Toinen on itsenäisenä jatkaminen ja toinen liitos Lappeenrantaan.

Liitoksen ajankohta olisi vuosi 2013 eli nykyisen valtuustokauden päätyttyä. Lappeenranta on linjannut, että se tekee kuntaliitoksia vain valtuustokausien saumakohdissa.

Asia tullee Taipalsaaren kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn tammikuussa strategian käsittelyn yhteydessä.

Moni selvitykseen kielteisesti suhtautuva perustelee kantaansa sillä, että palvelut huononisivat. Talous ei silti välttämättä kohenisi.

-Kuntaliitoksen myötä tiukka säästökuuri jatkuisi, mutta säästöjen kohdentaminen saneltaisiin muualta, Sanna Kahari (ts-liike) sanoo.

-Taipalsaaren heikon taloustilanteen tuottamat ongelmat eivät parane liityttäessä Lappeenrantaan. Voi käydä pikemminkin päinvastoin, että jotkin palvelut heikkenevät nykyisestä, Helena Uski (kesk.) arvelee.

-Kuntaliitos merkitsisi sitä, että päätöksenteko ei olisi enää paikallista ja mitä luultavammin palvelut siirtyisivät kauemmaksi, Taneli Sulin (kesk.) perustelee.

Valtuuston puheenjohtaja Anni Laihanen (kok.) kannattaa selvitystä. Hän sanoo, että kuntaliitos kannattaisi tutkia avoimen uteliaana ja rauhallisin mielin.

-Päätös selvityksen tekemisestä ei ole vielä päätös liittymisestä eikä selvityksen tekemisellä hävitä mitään.

Rauno Ervelius (kok.) muistuttaa kunnan toimintojen supistuvan joka tapauksessa.

-Eksoten perustamisen jälkeen kunnan toiminnoiksi jäivät vain sivistystoimi, tekninen toimi ja maaseututoimi. Kun maaseutuasioitakin nyt ollaan siirtämässä kunnan ulkopuoliseen yksikköön hallinnoitavaksi, jää itsenäisen kunnan hoidettavaksi liian vähän asioita suhteessa palveltavaan väestöön.

Jorma Lohi (kesk.) -Suurimpana uhkana kuntaliitoksessa näen palvelujen heikentymisen syrjäkylillä. Itse asun Vehkataipaleella ja siellä asukkaat ovat olleet huolissaan koulun säilymisestä.

Anni Laihanen (kok.) -Kuntalaisilla on oikeus saada tietää, mitä liitos toteutuessaan merkitsisi heidän kannaltaan niin hyvine kuin huonoine puolineen.

Heikki Niiva (ts-liike) -Kunnan virka- ja luottamusmiesten resurssit ja energia pitäisi kohdistaa sataprosenttisesti kunnan palvelujen kehittämiseen itsenäisessä kunnassa.

Milla Pyysalo: -Selvityksen tekeminen on vihreän valon näyttämistä kunta-liitokselle, eikä se ole vaihtoehto kunnan heikon tilanteen korjaamiseksi, vaan pakokeino mennä sieltä mistä aita on matalin.

Leo Peuha (kok.) -Nykyinen pienen kunnan organisaatio on niin ohut, että panostusta tarvittavaan kehittämistyöhön ei löydy vaan panostus menee arjesta selviämiseen.

Kanta liitosselvityksen

EI

Sanna Kahari (ts-liike), Rauno Kankkunen (sd.), Jukka Kinnunen (kesk.), Jarmo Koivunen (kesk.), Jorma Lohi (kesk.), Elma Mikkola (sd.), Aure Niiva (kd.), Heikki Niiva (ts-liike), Minna Nikula (kesk.), Milla Pyysalo (ts-liike), Taneli Sulin (kesk.), Raimo Turunen (kesk.), Teemu Turunen-Saaresti (kesk.), Helena Uski (kesk.), Pekka Wallén (ts-liike), Tuure Westinen (kesk.).

KYLLÄ

Rauno Ervelius (kok.), Marika Frilander (sd.), Harri Hulkkonen (kesk.), Lasse Kähärä (kok.), Anna-Leena Laihanen (kok.), Vesa Märkälä (ts-liike), Heikki Pajunen (kok.), Leo Peuha (kok.), Minna Pirilä-Martti (kesk.).

EI OSAA TAI HALUA SANOA

Matti Karhu (ts-liike).

Kanta kuntaliitokseen

EI

Marika Frilander (sd.), Harri Hulkkonen (kesk.), Sanna Kahari (ts-liike), Rauno Kankkunen (sd.), Jukka Kinnunen (kesk.), Jarmo Koivunen (kesk.), Jorma Lohi (kesk.), Elma Mikkola (sd.), Aure Niiva (kd.), Heikki Niiva (ts-liike), Minna Nikula (kesk.), Milla Pyysalo (ts-liike), Taneli Sulin (kesk.), Raimo Turunen (kesk.), Teemu Turunen-Saaresti (kesk.), Helena Uski (kesk.), Pekka Wallén (ts-liike), Tuure Westinen (kesk.).

KYLLÄ

Rauno Ervelius (kok.), Lasse Kähärä (kok.), Vesa Märkälä (ts-liike), Heikki Pajunen (kok.), Leo Peuha (kok.).

EI OSAA TAI HALUA SANOA

Matti Karhu (ts-liike), Anni Laihanen (kok.), Minna Pirilä-Martti (kesk.).

Kirjoittaja:
Timo Laitakari