Ulkomaiset opiskelijat perustivat reippaiden rytmien kirkkokuoron

Afrikkalaiset gospelit tuovat iloista menoa Lappeenrannan kirkkoihin. Ryhmäläiset opiskelevat sunnuntaisin myös Raamattua.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Sammonlahden kirkon tiloissa harjoittelee joka sunnuntai opiskelijoiden lauluryhmä. Musiikki on gospel-tyyppistä hengellistä musiikkia. Iloisuutta ja tempaavia rytmejä on enemmän kuin mihin on totuttu suomalaisissa kirkonmenoissa. Kitara helskyy, rummut kumisevat ja iloinen laulu tarttuu väkisin.

Ryhmää on pyydetty esiintymään kirkoissa ja nuorten tilaisuuksissa, viimeksi kaamospuhalluksessa.

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla opiskelleet afrikkalaiset alkoivat pari vuotta sitten tavata musiikin ja uskonnon merkeissä. Seurakunta tuli pian toimintaan mukaan, kun yliopistopastori Sakari Kiiskinen alkoi vetää Raamatun opiskeluryhmää Sammonlahden kirkon tiloissa.

Nykyään kuoro harjoittelee sunnuntaisin lukutuokion yhteydessä. Ryhmän nimi on LUT Praise Group.

Aktiivisia kuorolaisia käy nyt kymmenkunta. He tulevat Tansaniasta, Keniasta, Ruandasta, Intiasta, Etelä-Koreasta, Ugandasta sekä Iranista.

— Suomalaisiakin otettaisiin, jos heitä tulisi, linjaa ryhmää perustamassa ollut tohtoriopiskelija Isambi Sailon Tansaniasta.

Yksi suomalainen oli kuulemma vähän aikaa mukana, mutta suomalaisilla on viikonloppuisin paljon muuta tekemistä, kuten vanhempiensa tapaamista ja muuta.

Eräänä ongelmana on, että opiskelijat vaihtuvat kaiken aikaa, ja aina joutuu tavallaan aloittamaan alusta. Toisaalta uudet laulajat tuovat omia laulujaan harjoiteltavaksi.

RYHMÄ laulaa enimmäkseen englanniksi, mutta mukaan mahtuu myös jotain ohjelmaa muilla kielillä, kuten swahiliksi ja suomeksikin.

— Jos jollain ryhmäläisellä on hyvä laulu kotimaastaan, hän opettaa sen toisille, kertoi Charmi Panchal Intiasta.

— Esiinnymme kutsujen perusteella. Olemme esiintyneet esimerkiksi Lappeen ja Lauritsalan kirkoissa sekä Savonlinnassa. Esityksistä on pidetty ainakin päätellen siitä, että lauluja on pyydetty lisää. Kerran meidät pyydettiin pelkästään rummuttamaan, kertoi Isambi.

Musiikin tekemisen ja Raamatun tutkimisen lisäksi sunnuntain kokoontumisissa on tärkeää päästä tapaamaan toisia ja vaihtamaan ajatuksia. Useimmilla on suomalainen ystäväperhe, joko Yliopiston kansainvälisen toimiston tai seurakunnan kautta. He ovat opastaneet suomalaisen arkielämän kuvioihin.

Kesäisin ryhmä kokoontuu vuorotellen jonkun opiskelijan kotona. Silloin voi olla jotain kansallisia herkkujakin maisteltavana, Isambi kertoi.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen