Vankila avautuu jatkojalostukseen. Konnunsuon ostanut sijoittaja avaa vankilaa jatkojalostukseen

Konnunsuon vankilan uusi isäntä on Royal House Oy:n omistaja Tapani Rautiainen. Hän kertoo kehittävänsä ostoksiaan avoimin mielin. Joutsenon vastaanottokeskus saattaa muuttaa vankila-alueen tiloihin.

Leena Sallinen

Senaatti-kiinteistöt teki maanantaina Etelä-Karjalassa isot kaupat valtion kiinteistöistä. Se myi Lappeenrannasta Konnunsuon vankila-alueen ja Imatran Immolasta rajavartioston kerrostalot ja entisen sairaalan. Samassa köntässä meni vielä kolme vanhaa rautatieläisten rivitaloa Lappeenrannan Vainikkalasta.

Ostaja on Royal House Oy Jyväskylästä.

-Kiinteistösijoitushan tämä mulle on, sanoo Royal Housen omistaja Tapani Rautiainen.

Hän ei kerro sijoituksen hintaa, eikä sitä kerro myöskään Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Jyrki Maikola, joka hieroi Konnunsuo-kauppoja alun toista vuotta.

Nyt käydään neuvotteluja Joutsenon vastaanottokeskuksen mahdollisesta muutosta Konnunsuolle. Senaatti-kiinteistöt, Royal House ja Maahanmuuttovirasto pitävät asiasta palaverin joulukuussa.

-Aika näyttää, mihin se johtaa. En osaa sitä enempää ennakoida, Rautiainen sanoo.

Muutkin suunnitelmat ostosten jatkojalostuksesta ovat hänellä vielä avoinna.

-Avoimin mielin koetan niitä ideoida. Ajatuksena on vuokrata tai myydä niitä edelleen palasina.

Konnunsuolta Rautiainen osti 358 hehtaaria maata ja vankilayhteisön kaikki satakunta rakennusta. Niistä vankilarakennukset ja asunnot ovat vielä ensi vuoden loppuun vuokrattuina nykyisille käyttäjille, ja vuokraisäntä on Senaatti-kiinteistöt.

Maasta noin 250 hehtaaria on peltoa, joiden vuokraamisesta tai myynnistä Rautiainen sanoo mielihyvin käyvänsä neuvotteluja. Sama pätee luultavasti vankilan maatalousrakennuksiin.

Ostaja sai Konnunsuolta myös vastuun vankila-alueen ympäristöarvoista.

Vankila-alue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin. Museovirasto haluaa edistää sen suojelua yhdessä maakuntamuseon ja uuden omistajan kanssa.

700 hehtaaria vankilan soita jää Senaatti-kiinteistöjen omistukseen. Jyrki Maikolan mukaan ne eivät ole enää myytävänä.

-Katsotaan nyt, menevätkö suot valtion sisäisenä siirtona Metsähallitukselle, vai pidämmekö ne meillä.

Toistaiseksi osa valtiolle jäävästä suosta on Vapolla vuokralla turvetuotantoalueena.

Immolan varuskunta-alueelta Royal House sai sairaalana toimineen rakennuksen ja kuusi kerrostaloa, joiden viimeisillä vuokralaisilla on sopimus vuoden loppuun. Ne ehtivät olla myynnissä tämän syksyn.

Vainikkalasta kauppaan kuuluu kolme vanhaa puista rivitaloa, joissa kussakin on 2-4 asuntoa. Ne ovat olleet Ratahallintokeskuksen omistuksessa.

-Konnunsuota myytiin, mutta neuvottelujen myötä tuli tämä kokonaisuus, ja saatiin kauppa maaliin, Jyrki Maikola toteaa tyytyväisenä.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Konnunsuon vankila toimii omistajan vaihdoksesta huolimatta vankilana vielä ensi vuoden loppuun. Nyt siellä on jäljellä vajaat 30 vankia. Asunnot mukaan lukien vankila-alueella on 40?000 neliön kiinteistöt. Vastaanottokeskuksen mahdollinen muutto Konnunsuolle täyttäisi niistä todennäköisesti vain osan.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen