Velkaantuminen alkaa kiihtyä Savitaipaleella

Ensi vuoden talousarvioesityksen tulos on painumassa lähes kaksi miljoonaa euroa pakkasen puolelle. Palvelutasoon ei tule muutoksia.

SAVITAIPALE. Suurten investointien seuraukset alkavat näkyä Savitaipaleen taloudessa. Vuoden 2011 talousarvioesityksessä vuosikate on yli 1,1 miljoonaa euroa negatiivinen ja tulos jää melkein 1,989 miljoonaa euroa miinukselle.

Velkaa savitaipalelaisille alkaa kertyä nopeassa tahdissa. Ensi vuonna lainojen määrä kohoaa noin kymmeneen miljoonaan euroon, eli jokaista kuntalaista kohti on noin 2?500 euroa maksettavaa.

– Vaikka velkaannumme, emme ole muihin kuntiin verrattuna toivottomassa tilanteessa, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi jaksaa vakuuttaa.

Uskoa tulevaisuuteen antaa ainakin se, että Savitaipaleen työttömyys laski kuluvana vuonna kahdella prosenttiyksiköllä. Aktiiviväestön määrä säilyi samaan aikaan ennallaan, ja tulo- ja lähtömuutto olivat tasapainossa. Väkiluku laskee siksi, että iäkkäitä savitaipalelaisia on paljon ja kuolleisuus ylittää syntyvyyden.

KUNNAN ensi vuoden toimintakulut arvioidaan 28,4 miljoonaksi euroksi ja kasvua edellisvuoteen on seitsemän prosenttia. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on suurimpana syynä kustannusten kasvuun.

Savitaipale varautuu maksamaan piirille ensi vuonna 13,7 miljoonaa euroa.

– Kustannusten kasvuvauhtia on kuitenkin saatu hidastettua valtakunnalliseen tasoon verrattuna.

Kunnan oma toiminta ei juuri kallistu. Palvelut säilyvät ensi vuonna samalla tasolla kuin aiemminkin.

– Päättäjät ovat olleet vastuullisia toiveissaan. Ymmärretään, että jos halutaan jotakin uutta, jostakin muusta pitää olla valmis luopumaan.

Vaikka velkaannumme, emme ole muihin kuntiin verrattuna toivottomassa tilanteessa.

Tapio Iso-Mustajärvi

Savitaipaleen investoinnit vuonna 2011

Europaeuksen koulukeskuksen rakentaminen: 5,0 miljoonaa euroa.

Terveyskeskuksen keittiön laajennus: 0,9 miljoonaa euroa.

Uuden Koivukodin rakentaminen: 0,3 miljoonaa euroa.

Peiponpesän saneeraus: 0,1 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen