Fly Lappeenrannan asiakirjojen salaus Korkeimpaan oikeuteen

Tom Hultin ja Juha-Pekka Paananen haluavat Esa Korjulan vahingonkorvaus-kanteen salaiseksi. Käräjäoikeus ja hovioikeus eivät näe perusteita salaamiselle.

LAPPEENRANTA. Korkein oikeuskin joutuu ottamaan kantaa Fly Lappeenranta -yhtiön oikeusjuttuun liittyvien asiakirjojen salaamiseen.

Fly Lappeenrannan perustajaosakas Esa Korjula nosti yhtiötä vastaan vahingonkorvauskanteen Lappeenrannan käräjäoikeudessa helmikuussa 2009.

Hän katsoi tulleensa vähemmistöosakkaana väärin kohdelluksi.

Etelä-Saimaa pyysi oikeudelta viime keväänä kanneasiakirjoja.

Flyn pääosakas eli Tom Hultinin johtama elinkeinoyhtiö Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt ja osakas Juha-Pekka Paananen kuitenkin vaativat kaikkien asiakirjojen salaamista liikesalaisuuksiin vedoten.

Salaamista edellyttävät heidän mielestään muun muassa Kaupunkiyhtiöiden Flysta teettämä erityistilintarkastus sekä hallituksen pöytäkirjat 2008—2009.

Tähän mennessä jo kaksi oikeusastetta, Lappeenrannan käräjäoikeus ja Kouvolan hovioikeus, ovat todenneet että salaamiselle ei ole perusteita.

Fly Lappeenranta kuitenkin jatkaa käräjöintiä hakemalla valituslupaa Korkeimmasta oikeudesta.

Korjulan puolesta kaikki asiakirjat saisi julkistaa.

— On aika erikoista, että kaupungin omistama yhtiö näin pontevasti vaatii salaamista, hän toteaa.

Korjulan, Paanasen ja Kaupunkiyhtiöiden ohella Flyn omistajana on ollut sijoitusyhtiö Conte Invest. Toimitusjohtaja Janne Mäenpään mukaan Contella ei ole mitään asiakirjojen julkistamista vastaan.

Paananen sen sijaan on allekirjoittanut valitusasiakirjat.

— Periaatetasolla olen tätä mieltä, mutta käytännössä minulla ei ole mitään salaamista vastaan, sanoo Paananen.

Hän tunnustaa, että lausunto ei ehkä kuulosta järkevältä.

Hultin on esiintynyt avoimuuden puolesta puhujana muun muassa Kaupunkiyhtiöiden Flysta teettämän, salaiseksi julistetun erityistilintarkastuksen suhteen.

Hultin totesi lokakuussa sähköpostissaan Etelä-Saimaalle, että hän henkilökohtaisesti ja koko kaupunkikonserni kannattaa erityistilintarkastuksen julkistamista, mutta kaksi muuta osakasta vastustaa sitä. Todellisuudessa osakkaista vain Paananen vastustaa julkistamista.

Kaupunginhallitus totesi toukokuussa, että kaupungin puolelta estettä erityistilintarkastuksen julkistamiselle ei ole.

Hietalahti on hämmästynyt kuultuaan, että Hultin olisi tarkastusraportin julkistamisen kannalla. Flyn hallitustyöskentely kertoo muuta.

— Me olemme hallituksena tämän päättäneet. Se on kyllä tehty ihan porukalla ja hallituksessa ovat Hultin, Hietalahti ja Paananen, sanoo Onni Hietalahti sanoo salaamisoikeudenkäynnistä.

Entinen Kaupunkiyhtiöiden varatoimitusjohtaja ja nykyinen asianajotoimisto Lindbladin asianajaja Onni Hietalahti hoitaa oikeudenkäyntiasiakirjojen laatimisen.

Tom Hultin lähetti Etelä-Saimaalle tekstiviestin, missä hän kieltäytyi mitenkään kommentoimasta asiaa.

Kuvateksti

Mika Strandén

Fly Lappeenrannan liiketoiminta myytiin syyskuussa Juha-Pekka Paanaselle, Saku Hyttiselle ja Kai Paanaselle, jotka jatkavat yhtiön toimintaa Lappeenranta International Airport -nimellä. Velat jäivät kaupungille. Fly Lappeenrannan mainoskylttejä on yhä lentokentän lähettyvillä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara