Freelandia-yhtiön talous yhä heikompi Ruokolahdella

Venäläisomisteinen yhtiö on jättänyt maksamatta kaavoitusmaksuja. Ensi viikolla tuntemattomat osakkaat ovat tulossa Suomeen.

Outi Salovaara

RUOKOLAHTI. Freelandia-lomakylää Ruokolahdella pyörittävän venäläisomisteisen Saimaan Lomaharju -yhtiön taloustilanne on kiristynyt entisestään.

Kunta on jo pidempään turhaan odottanut muutaman tuhannen euron vakuusmaksua kaavoituksen käynnistämiseksi. Nyt uutta kaavaa Lomaharjulle suunnitellut Pöyry-yhtiö on pannut perintään noin 2 300 euron saatavat.

Pöyry laati noin vuosi sitten alustavia kaavoitussuunnitelmia Lomaharjulle. Suurimman osan maksuista Lomaharju maksoi kiltisti, mutta osa on jäänyt rästiin. Yhtiöllä on myös pari muuta maksuhäiriömerkintää loka—marraskuulta.

Vuonna 1995 venäläisomistukseen siirtynyt Lomaharju-yhtiö haluaisi kasvattaa lomakylää merkittävästi, mutta suunnitelma takkuaa Lomaharjun maksuvaikeuksien vuoksi.

Ruokolahden kunta on turhaan odottanut Lomaharjulta selkeää tietoa yhtiön omistuksesta ja lomakylähankkeen rahoituksesta.

Freelandiaa on kaupattu Venäjällä jo pidempään, mutta kiinnostuneita ostajia ei tiettävästi ole löytynyt. Nykyisetkin omistajat ovat hämärän peitossa.

Omistajaksi on veikattu yhtiön hallituksen ainoaa varsinaista jäsentä, pietarilaista Viktor Baryshnikovia. Hallituksen varajäsen ja firman kontaktihenkilö Suomessa on kiinteistöalalla olevan Domfinland-yhtiön toimitusjohtaja, lahtelainen Snezhana Lahdensivu.

Lahdensivu puhuu useista osakkeenomistajista.

— Asioista on enemmän tietoa ensi viikolla, kun osakkeenomistajat tulevat Suomeen, Lahdensivu kertoi perjantaina.

Hänen mukaansa osakkaiden piti tulla Suomeen jo viime viikolla, mutta yksi heistä ei saanut viisumia kuntoon ajoissa.

Yhtiössä ei Lahdensivun mukaan ole viime aikoina tapahtunut omistajavaihdoksia.

Lahdensivu sanoo, että osakkaat keskustelevat Suomessa kaavoituksesta, ja maksurästitkin hoitunevat kuntoon.

Kunnanjohtaja Vesa Jäppisen usko tyhjätasku Lomaharjuun on koetuksella, kun edes vakuusmaksua ei ole näkynyt kunnan tilillä.

— Ei se oikein hyvältä vaikuta. Vakuusmaksu on kuitenkin vain murusia kokonaiskustannuksista, Jäppinen huomauttaa.

Hän muistuttaa, että yhtiöltä on löydyttävä satoja tuhansia euroja, jotta uusi kaava oikeasti toteutuisi.

Kunta sinänsä suhtautuu varsin myönteisesti Freelandian kehittämiseen, koska se antaisi potkua myös vieressä olevan, suomalaisten omistaman Freeski-rinneyhtiön toimintaan.

Lomaharju-yhtiö haluaisi kaavoittaa Freelandiaan peräti lähes sata uutta mökkiä 17:n olemassaolevan tilalle. Nykyinen 7 000 neliön rakennusoikeus noin tuplaantuisi. Kunta on pitänyt suunnitelmaa liian suurisuuntaisena.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara