Lyhytaikainen perhehoito tuli mahdolliseksi Etelä-Karjalassa

Lyhytaikainen perhehoito käynnistyy Etelä-Karjalassa

Ensimmäiset perhehoitajat valmistuivat pilottikurssilta. Vammaiset ja pitkäaikaissairaat lapset saivat uuden lomahoito-vaihtoehdon.

PERHEHOITOKULTTUURI alkaa levitä muualta Suomesta myös Etelä-Karjalaan. Uusimpana merkkinä siitä on lyhytaikaisen perhehoidon mahdollisuuden tarjoaminen vammaisille ja pitkäaikaissairaille lapsille.

Maakunnan ensimmäiset lyhytaikaiseen lasten perhehoitoon erikoistuneet perhehoitajat valmistuivat viime viikolla Kaakkois-Suomen kuntien yhteistyönä toteutetulta pilottikurssilta. Kolme heistä asuu Lappeenrannan seudulla.

-Tämä on hyvä päänavaus. Vanhemmillekin on uutta, että lyhytaikaiseen hoitoon on tarjolla tällainen mahdollisuus. Kun kysyntää syntyy, päästään laajentamaan tämäntyyppistä tarjontaa, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin palveluohjaaja Anna Behm iloitsee.

Kaakkois-Suomessa arvioidaan olevan jopa satoja lyhytaikaista perhehoitoa tarvitsevia lapsia. Koulutettuja perhehoitajia on kuitenkin toistaiseksi vain parikymmentä.

VAMMAISTEN ja pitkäaikaissairaitten lasten vanhemmat ovat kaivanneet jo pitkään kodinomaista vaihtoehtoa laitospaikkojen rinnalle. Etenkin pienet lapset tarvitsivat vanhempiensa hengähtäessä itselleen turvallisen ja rauhallisen hoitopaikan.

-Perhehoidon etuna on se, että hoitaja pysyy samana. Laitoksessa vastassa voi olla joka kerta eri ihminen, projektipäällikkö Nina Turunen huomauttaa.

Sopiva perhehoitaja etsitään lapselle aina mittatilaustyönä. Tutustumisvaiheessa selvitetään toiveet ja tarpeet, jotta hoitosuhde muodostuisi mahdollisimman turvalliseksi ja pysyväksi.

Perhehoitajat ovat kunnan hyväksymiä sekä tapaturmavakuutettuja, ja kunta tekee heidän kanssaan myös lapsikohtaiset toimeksiantosopimukset. Perheille maksetaan korvausta toteutuneiden hoitopäivien mukaan.

PERHEHOITAJIKSI sopivat Anna Behmin mukaan tavalliset lapsirakkaat ihmiset, joilla on jalat maassa ja jotka osaavat myös asettaa rajoja lapsille. Erityistä hoito- tai kasvatusalan koulutusta ei edellytetä.

-Mahdollinen hoidollinen ohjaus tulee suoraan vanhemmilta, jotka ovat näissä asioissa lastensa erityispiirteiden parhaita asiantuntijoita, Behm muistuttaa.

Eniten perhehoitoa kaivataan viikonloppuina ja loma-aikoina. Joskus hoitotarve voi kestää muutaman tunnin, joskus kokonaisen viikonkin.

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus aikoo järjestää ensi keväänä uuden perhehoitajakurssin, jos kiinnostusta toimintaa kohtaan on riittävästi. Lisätietoja lyhytaikaisesta perhehoidosta ja alalle kouluttautumisesta saa Anna Behmiltä.

Tämä on hyvä päänavaus.

Anna Behm

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen