Kolmen suurimman erot ovat kaventuneet

Etelä-Karjalassa keskusta ohitti demarit. Suurista puolueista kokoomus on säilyttänyt asemansa parhaiten. Perussuomalaiset ovat lähes nelinkertaistaneet kannatuksensa.

Johanna Sjöholm

Etelä-Karjalassa suosituimpien puolueiden eli sosiaalidemokraattien ja keskustan kannatus on vajonnut selvästi. Vuoden 2007 eduskuntavaaleihin verrattuna demarien suosio on romahtanut 5,7 prosenttiyksikköä.

Keskustalla pudotusta on tullut neljä prosenttiyksikköä. Samalla puolue on noussut maakunnan suosituimmaksi puolueeksi.

Suurista puolueista kokoomus on säilyttänyt asemansa verrattain hyvin. Sen kannatus on laskenut vain 0,3 prosenttiyksikköä.

Kolmen kärki on tasainen. Suurimman eli keskustan ja kolmannen eli kokoomuksen välillä on vain 2,5 prosenttiyksikön ero.

Puolueista ainut kannatustaan kasvattanut on perussuomalaiset. Sen osuus on pompannut viime vaalien 4,6 prosentista jopa 16,9 prosenttiin.

Etelä-Karjalassa perussuomalaisten kannatus on suunnilleen samalla tasolla kuin maassa keskimäärin. Koko Kymen piirissä kannatus on miltei 19 prosenttia, ja puolue on noussut kolmanneksi suosituimmaksi keskustan ohi.

Keskustan Karjalan piirin puheenjohtajan Ari Torniaisen mukaan Etelä-Karjalan luvut näyttävät keskustan kannalta hyvältä. Koko Kymen piirissä asetelma vaikuttaa huonommalta.

— Vaalipiirin tilanne kuvastaa hyvin nykytilannetta, itsekin ehdolla oleva Torniainen sanoo viitaten perussuomalaisten huimaan nousuun.

Keskustan tavoite Kymen piirissä on pysyä kahden suosituimman puolueen joukossa ja säilyttää kolme paikkaansa.

Imatralainen demarivaikuttaja Pekka Ruotsalainen ei anna gallupluvuille juurikaan painoarvoa. Hän uskoo lujasti, että Kymen sosiaalidemokraatit säilyttävät neljä eduskuntapaikkaansa.

Ruotsalainen arvioi, että perussuomalaiset saavat piirissä läpi korkeintaan yhden edustajan.

— Gallupeissa kaikki äänestävät Timo Soinia. Vaaleissa se ei ole mahdollista.

Lappeenrantalainen Marja-Leena Leppänen (ps.) sanoo olevansa iloinen mutta yllättynyt puolueensa saamasta tuesta.

— Hurjalta se kuulostaa. Ei ihan tällaista osattu odottaa.

Kannatustutkimuksen perusteella perussuomalaisten äänestäjät ovat vihreiden jälkeen kaikkein epävarmimpia puolueen valinnassa ja ylipäätään äänestämisestään.

Itsekin ehdolla olevan Leppäsen mielestä realistinen tavoite Kymen perussuomalaisille on kaksi paikkaa. Hän myöntää ongelmaksi sen, etteivät äänestäjät vielä tunne puolueen ehdokkaita. Tilanteen muuttamiseksi vaaditaan paljon jalkatyötä.

Kaakkois-Suomen Kokoomuksen varapuheenjohtaja Heikki Järvenpää pitää gallupin tulosta kokoomuksen kannalta erittäin positiivisena.

— Kokemuksen ja tutkimusten perusteella tiedämme, että kokoomus saa aina kampanjalisää. Vaalitulos on kaksi prosenttiyksikköä parempi kuin mitä gallupit osoittavat.

— Meillä on todella realistiset mahdollisuudet saavuttaa tavoitteemme eli neljä paikkaa ja olla vaalipirin suurin puolue.

Järvenpään mukaan perussuomalaiset saavuttanevat kaakossa 1—2 paikkaa.

Näin tutkimus tehtiin

Sanoma Lehtimedia teetti tutkimuksen Taloustutkimus Oy:lla.

Taloustutkimus haastatteli puhelimella 2.—13. joulukuuta 2 499:ää Kymen vaalipiirin alueella asuvaa äänestysikäistä kansalaista. Etelä-Karjalassa kyselyyn vastasi 1 076 henkilöä. Heistä 775 ilmoitti puoluekantansa.

Haastateltavilta kysyttiin äänestyskäyttäytymistä vuoden 2007 eduskuntavaaleissa, vuoden 2008 kunnallisvaaleissa sekä sitä, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit olisivat nyt.

Kannatusarvio on laskennallinen tulos näihin kysymyksiin saaduista vastauksista.

Etelä-Karjalassa virhemarginaali on +/- 3,6 prosenttia suurten puolueiden kohdalla. Koko vaalipiirin osalta virhemarginaali on noin +/- 2 prosenttia.

Paikat jakaantuvat tasan neljän kesken

Sanoma Lehtimedian teettämän kannatusmittauksen perusteella sekä sosiaalidemokraatit, keskusta, kokoomus että perussuomalaiset ovat kukin saamassa Kymen piirissä kolme edustajaa eduskuntaan.

Koko vaalipiirissä suurin kannatus on edelleen sosiaalidemokraateilla. Kannatus on kuitenkin tullut alas yli neljällä prosenttiyksiköllä, mikä tarkoittaa, että puolue menettäisi yhden paikan eduskunnassa.

Toiseksi suurin puolue on kokoomus. Perussuomalaiset on kiilannut keskustan ohi kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm