Kotiseutu tutuksi hevosia paijaten

Päiväkoti Karhunpesän ja Rautjärven aseman koulun yhteisprojekti katsoo kuntaa lapsen silmin. Tavoitteena on lisätä ympäristön tuntemusta.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVI. Viimolan hevostallilla vieraili eilen torstaina Rautjärven Asemanseudun päiväkotilapsia. Mukana olivat Päiväkoti Karhunpesän eskarilaiset ja viisivuotiaat.

Käynnin syy oli lapsille aivan selvä.

-Tultiin hevosia katsomaan, sanoi eskarilainen Lauri Holopainen.

Samaa mieltä oli viskari Jimi Rahkonen.

HOLOPAINEN ei ollut ennen nähnyt näin läheltä hevosta. Hän antoi kuitenkin rohkeasti hevosen haistaa käsinettään ulkoaitauksen läpi, vaikka hevonen oli valtavan iso.

Rahkonen taas on nähnyt hevosia.

-Varsoja olen kyllä nähnyt. Kivalta tuntuu käydä täällä eikä pelota, sanoi Rahkonen.

Molempien poikien mielestä päiväkodista ei käydä kovin usein tällaisilla retkillä. Eli lisävierailut kelpaisivat.

HEVOSTALLIN toinen omistaja Petra Varis oli jo aiemmin sisällä selittänyt lapsille, että he ruokkivat ja hoitavat täällä hevosia. Hevosista kolme on omia ja viisi vieraiden omistajien.

-Tämä ei ole ratsastustalli vaan tämä on niin kuin hevosten hotelli.

Hevosten ja hevostenhoitovälineiden esittelyn jälkeen jokainen halukas pääsi harjaamaan hevosta. Melkein kaikki uskalsivat tarttua harjaan.

-Hevosta pitää harjata karvan suuntaisesti, kertoi Holopainen.

KARHUNPESÄN johtaja Jelena Rantanen kertoi, että kun hevostallivierailusta kerrottiin lapsille, he alkoivat heti jutella siitä. Lähtöaamuna hevostalli oli taas huulilla.

-Tämä on lapsille elämys. Tämä on heille myös oppimista ja ymmärtämistä.

Vierailu ei ole pelkkä päähänpisto. Se kuuluu päiväkodin ja Rautjärven aseman koulun yhteisprojektiin, jossa Rautjärveä katsotaan lapsen silmin.

Lapset vierailevat ympäristön yrityksissä, yhdistyksissä ja seuroissa. Tavoitteena on tutustua ympäristöön ja lisätä perheiden hyvinvointia kehittämällä alueen palveluja.

HEVOSTALLILLA aseman koulusta oli kaksi tyttöä haastattelemassa päiväkotilaisia. Se oli koululaisten tehtävä.

-Itse tehtiin kysymykset ja itse otetaan kuvat. Kysyttiin päiväkotilaisilta muun muassa, montako hevosta täällä on ja kuka on ratsastanut, sanoo Essi Kapiainen.

Muut koululaiset käyvät toisilla vierailulla.

OMISTAJA Petra Varis on ollut itse kokouksissa pohtimassa yritysvierailuja, joten hänen oli helppo kutsua lapset. Myös Petra ja Hannu Variksen tytär on Karhunpesän päiväkodissa.

-Vierailu antaa lapsille hirveästi. Kun hevosista myöhemmin puhutaan, he muistavat tämän paikan ja hevosemme, Petra Varis uskoi.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Viimolan hevostallin omistaja Petra Varis ohjaa Lauri Holopaiselle hevosen harjaamista.

Rautjärven Asemanseudun päiväkodin lapset Lauri Holopainen, Jimi Rahkonen ja Eino Juvakka kävivät vierailulla läheisellä Viimolan hevostallilla.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen