Rakentaminen vilkastuu Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalassa rakennuslupien määrä notkahti hieman syksyllä. Kuutioissa ja -neliöissä laskettuna on silti selvästi edellisvuotta vilkkaampaa.

Rakentaminen jatkuu vilkkaana Etelä-Karjalassa. Imatralla myönnettyjen rakennuslupien kokonaismäärä on edellisvuotta suurempi.

Lappeenrannassakin uusia rakennuslupia on myönnetty edellisvuotta enemmän, vaikka kokonaismäärä on hivenen edellisvuotta pienempi.

Rakennuslupien määrät notkahtivat elo-lokakuun aikana. Lappeenrannan rakennustarkastajan Mika Sairasen mukaan se ei ole yllättävää.

– Niin käy joka vuosi. Rakentajat hakevat alkuvuodesta lupia vilkkaasti roudan hellittäessä. Ei näissä tilastoissa ole mitään ihmeellistä.

Lappeenrannassa lupahakemuksia tulee päätettäväksi jo ensi viikolla. Rakennuslautakunnassa ratkaistaan luvat YIT:n kerrostalokohteelle Pikisaaressa, Holiday Clubin huoneistohotellille Rauhan alueella ja NCC:n liiketiloille Myllymäessä.

Tänä vuonna on rakennettu edellisvuoteen verrattuna isompia kohteita. Myös pientalojen rakentaminen on vilkastunut Lappeenrannassa.

Saman suuntainen kehitys on myös Imatralla. Siellä pientaloille on myönnetty lokakuun loppuun mennessä 39 rakennuslupaa, kun edellisvuonna luku oli 26.

– Lupahakemusten määrä on ollut positiivinen yllätys, sillä odotimme rakentamisen vauhdin hiipuvan tänä vuonna. Rakentamisen kuutiomäärät ovat myös kasvaneet edellisvuodesta, kertoo Imatran rakennustarkastaja Ritva Ihalainen.

Mika Sairasen mukaan selvää kasvua on uusien kerrostalokohteiden rakennusluvissa. Sen sijaan rakennuslupien kokonaismäärä on hivenen edellisvuotta pienempi.

– Se kertoo siitä, että viime vuonna rakentaminen oli pienimuotoisempaa luvanvaraista laajennusta ja saneeraamista.

Muutoksesta kertovat myös rakennusvalvonnasta kertyvät eurot. Lupamaksut määräytyvät neliöiden perusteella, ja ne ovat kasvaneet.

– Rakennusvalvonta budjetoi tälle vuodelle miinusmerkkisen tuloksen, mutta olemme jo nyt plussan puolella. Selkeästi parempaa tulosta teemme.

Marraskuun loppuun mennessä rakennusluvista oli kertynyt tuloja noin 630?000 euroa. Budjettiin tuloiksi oli merkitty varovaisesti 460?000 euroa.

Rakennusluvan käsittelyaika on Lappeenrannassa keskimäärin 35 vuorokautta. Imatralla prosessi vie kahdesta kolmeen viikkoa.

– Yritämme parantaa ja nopeuttaa palvelua. Harkinnassa on uuden sähköisen rakennuslupajärjestelmän hankkiminen, Sairanen kertoo.

Hakemuksia jätetään monesti viime tipassa ja puutteellisilla tiedoilla, minkä vuoksi niihin on pyydettävä täydennyksiä.

Sairanen neuvoo rakentajia hoitamaan lupahakemuksen ajoissa kuntoon.

– Jos rakennustyö on tiedossa keväälle, mitään estettä ei ole hakea lupaa jo nyt.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki