Ossi Vilhu teki kaupat Armilan funkkiskoulusta

Armilan koulurakennus ja tontti siirtyvät Assi Groupille puolen miljoonan euron kauppahinnalla. Rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2013.

LAPPEENRANTA. Sijoitusyhtiö Assi Group Oy:n omistaja Ossi Vilhu teki kaupat Armilan funkkiskoulun kiinteistöstä ja tontista. Kauppahinta oli puoli miljoonaa euroa. Tekninen lautakunta hyväksyi ainoaksi jääneen Vilhun tarjouksen keskiviikkona.

Armilan tontin kokonaisrakennusoikeus on 5?900 kerrosneliömetriä. Lisärakennusoikeutta on 2?628 kerrosneliömetriä.

Tilakeskuksen johtajan Ilpo Koposen mukaan kauppaan liittyvä optiotarjous lisärakennusoikeudesta oli 220 euroa neliöltä. Kaupunki voi siis saada lisärakentamisesta runsaan kauppahinnan verran lisätuloja myöhemmin.

Kiinteistökauppaan liittyvän maankäyttösopimuksen mukaan kaupunki laatii uuden asemakaavan. Funkkiskoululle haetaan myös suojelumerkintä.

Suojelu sopii myös Vilhulle, joka haluaa antaa aikanaan sotasairaalaksi rakennetulle ja myöhemmin koulukäyttöön muutetulle rakennukselle kunniakkaan kolmannen elämän.

– Rakennuksen purkamista en ole edes harkinnut, joten siinä mielessä kauppa on ainakin jonkinlainen kulttuuriteko.

Rakentamissuunnitelmat ovat Vilhulla vielä mietintävaiheessa, mutta rakennukseen on ajateltu alustavasti ravintola-, hotelli-, toimisto- ja asuinkäyttöä.

Saneeraustyöt alkavat aikaisintaan vuonna 2013, mihin saakka funkkistalo toimii koulukäytössä.

Kaupungin teknistä johtajaa Jussi Saloa Assi Groupin tarjous tyydyttää.

– Kaupunki turvaa kaupalla Armilan koulukäytön vuoteen 2013 saakka, mutta saamme jo nyt kauppasumman.

Salon mukaan koulun tuleva käyttötarkoitus ei ole täsmentynyt. Kaupunki ja ostaja käyvät kaavan yhteydessä asiasta neuvotteluja.

Hintaa Salo pitää kohtuullisena siinä mielessä, että kysymyksessä on suojeltava vanha rakennus, joka ei ole erityisen hyvässä kunnossa.

– Rakennus olisi vaatinut kaupungilta merkittävää peruskorjausta. Siinä mielessä kauppahintaa voi pitää tyydyttävänä.

Kiinteistön hinta tontteineen on täsmälleen sama kuin ulkopuolisen konsulttifirman ISS Proko Oy:n laatima hinta-arvio.

Myös teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kyösti Harju (kesk.) pitää hintaa kohtuullisena, vaikka harmittelee sitä, että kilpailutus toi vain yhden tarjouksen.

Kiinnostuneita oli muitakin, mutta esimerkiksi rakennusalan suurten yritysten mielenkiinto lopahti syksyn aikana funkkiskoulun suojeluehtoihin.

Ossi Vilhu pitää paikkaa loistavana ja taloa kauniina.

– Saneeraamisessa on monia mahdollisuuksia, mutta kustannuksia tulee yhtä paljon kuin uuden rakentamisesta.

Vilhu sanoo, ettei hänen enää tarvitse ajatella pelkästään bisnesmielessä tekemistensä järkevyyttä.

– Funkkistalolle kuitenkin rakennetaan uusi elämä. Pääomatkin ovat jo valmiina.

Armilan

funkkiskoulu

Rakennettu vuonna 1938.

Rakennuksen kerrosala on 3?372 neliömetriä. Tontin pinta-ala on 11?936 neliömetriä. Tontti on asemakaavassa opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialuetta.

Rakennus on merkitty Lappeenrannan merkittävät rakennukset -luetteloon. Se suojellaan asemakaavalla sr-merkinnällä siten, että rakennusta ei saa ilman pakottavaa syytä purkaa, eikä julkisivuja muuttaa niin, että rakennustaiteellinen luonne kärsii. Mahdollisiin ulkoasumuutoksiin on hankittava maakuntamuseon lausunto.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki