Rikollisringin lonkerot levisivät Luumäeltä laajalle

Huume- ja omaisuusrikoksista epäiltyinä on kuultu yli kahtakymmentä henkilöä. Keskeisenä tekijänä poliisi pitää 43-vuotiasta luumäkeläismiestä.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Etelä-Karjalan poliisi on saanut päätökseen esitutkinnan laajassa huumerikosjutussa. Esitutkinnan aikana on kuultu rikoksesta epäiltynä yli kahtakymmentä henkilöä. Kahdeksan on ollut vangittuna.

Keskeisenä tekijänä poliisi pitää 43-vuotiasta luumäkeläismiestä. Hän on edelleen vangittuna muun muassa törkeistä huumausainerikoksista epäiltynä.

Huumeiden lisäksi tapaukseen on liittynyt varastetun tavaran kätkentää ja kauppaa. Omaisuuden anastuksilla asianomistajille on aiheutettu yhteensä yli 130?000 euron vahingot.

Rikollinen toiminta on Luumäen lisäksi ulottunut ainakin Lappeenrantaan, Taipalsaarelle, Imatralle, Suomenniemelle, Kouvolaan, Mäntyharjulle, Ristiinaan, Mikkeliin, Lahteen ja Helsinkiin.

Poliisi on jättänyt jutun syyteharkintaa varten Kaakkois-Suomen syyttäjänvirastolle.

ESITUTKINTAAN osallistui Etelä-Karjalan poliisilaitoksen kanssa Etelä-Savon poliisilaitos.

Rikoskomisario Antti Vilkko Etelä-Karjalan poliisilaitokselta kertoo, että poliisi käynnisti tutkinnan jo kesäkuussa.

-Useita kuukausia on työtä tehty.

Tutkittavaa on todella riittänyt. Luumäkeläismies oli vapautunut vankilasta hieman ennen viime vuodenvaihdetta sovitettuaan aiempia tuomioita.

Esitutkinnassa poliisi selvitti miehen hankkineen tämän vuoden aikana yhteensä noin 400 grammaa amfetamiinia ja muita huumausaineita. Niitä hän välitti edelleen useille henkilöille. Hän itse käytti amfetamiinia lähes päivittäin.

Vapautumisensa jälkeen hän käytti amfetamiiniin poliisin mukaan lähes 12?000 euroa.

POLIISIN mukaan mies on ollut laajalti tunnettu kyvystään välittää ja myydä anastettua tavaraa nopeasti eteenpäin. Hänelle on toimitettu tavaraa hyvinkin arvokkaista anastetun tavaran eristä. Poliisi epäilee miehen myös itse syyllistyneen varkausrikoksiin.

Anastettu omaisuus on ollut erilaista työkaluista kupariin, romuun, autoihin ja aseisiin.

Saman juttukokonaisuuden yhteydessä poliisi selvitti törkeän huumausainerikoksen, josta epäiltynä on lappeenrantalainen 50-vuotias nainen. Poliisi kertoo naisen hankkineen Lahdesta amfetamiinia useita eri kertoja, yhteensä satoja grammoja. Hänen epäillään myyneen amfetamiinin vähittäin asunnostaan Lappeenrannassa.

Rikoskomisario Vilkon mukaan kaikkien jutussa kuullun parinkymmenen henkilön osalle tulee syyteharkinta.

-Välttämättä juttu ei tule oikeudessa esille yhtenä kokonaisuutena, vaan syyttäjä voi pilkkoa sitä osiin haluamallaan tavalla. Käräjäistunnot käydään eri paikkakunnilla.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä