Sairastelu ajaa Mustolan koulun yläluokat pikaevakkoon

Koulun keskimmäisen rakennuksen sisäilma todettiin huonoksi jo keväällä. Rakennusta ei enää kannata korjata. Korvaavat tilat löytyivät toistaiseksi Lauritsalasta.

Seija Hackman

LAPPEENRANTA. Sisäilmaongelmat ajavat Mustolan koulun kaksi ylintä luokkaa evakkoon pikaisella varoitusajalla. Koulun keskimmäisen rakennuksen tilanne on todettu niin pahaksi, että siinä olleet oppilaat siirretään uusiin tiloihin jo ensi tiistaista lähtien.

Korvaavat tilat kahden ylimmän luokan 29 oppilaalle on löydetty Lauritsalan koulukeskuksesta.

Tänään perjantaina siirrettävien luokkien oppilaat menevät vielä kouluun, mutta eivät enää omiin luokkiinsa. Vanhemmat ovat saaneet kutsun koululla kello 17 alkavaan tiedotustilaisuuteen.

Kaupungin sisäilmatyöryhmä teki pikaisen päätöksen rakennuksen hylkäämisestä keskiviikkona. Torstaina hallintotoimisto sai tehtäväkseen valmistella oppilaiden siirron muualle.

Päätökseen pakottivat kouluterveydenhuollosta tulleet huolestuttavat viestit lasten sairastelusta.

Koulua ei käyty edes tutkimaan tarkemmin, vaan sairastelu oli riittävä viesti. Mustolan koulu on yksi niistä kouluista, jotka viime kevään palveluverkkoselvityksessä todettiin huonokuntoiseksi.

Viime kesänä koululla tehtiin ensiapuluonteista pikaremonttia. Tuuletusta parannettiin ja alapohjan mikrobit yritettiin saada kuriin ylipaineistuksella.

-Tiedettiin, että talo ei ole terve, mutta ajateltiin, että näillä toimilla pärjättäisiin, kaupungin kunnossapitopäällikkö Aila Vallius kertoo.

Perusopetusjohtaja Mari Routin mukaan tavoitteena oli pystyä toimimaan Mustolassa vielä jokunen vuosi. Itäiselle alueelle on palveluverkkosuunnitelmassa hahmoteltu työnimellä Pontuksen koulu kulkevaa uutta koulua.

-Ratkaisut siitä on järkevää tehdä vasta vuonna 2013 samalla kun päätetään lukioverkosta, sillä se voi vaikuttaa siihen, miten suuri koulu tarvitaan, Routti kertoo.

Mustolan koulun 5-luokka saa toistaiseksi uuden kotiluokan Lauritsalan alakoulun kuvataideluokasta. 6-luokan 14 oppilaalle löytyi luokka Lauritsalan koulun peruskorjatusta osasta.

Kuljetukset evakoille on järjestelty loppuvuodeksi. Lukujärjestyksiä jouduttiin rukkaamaan, jotta asia hoituu yhdellä yhteisellä ajolla.

Ensi vuoden osalta kuljetukset ovat vielä auki. Routin mukaan vielä ei ole ehditty selvitellä, missä kaikki oppilaat asuvat ja mitä kuljetukset maksaisivat.

-Yleislinjaus on, että 5-6-luokkalaisilla on kuljetusoikeus, jos koulumatka on yli viisi kilometriä. Nyt tilanne on poikkeava, joten sitä pitää puntaroida, Mari Routti sanoo.

Kaikkiaan Mustolan koulussa on 97 oppilasta, joista 68 saa siis jatkaa koulua tutussa paikassa.

Sisäilmaongelma koskee vain koulun keskimmäistä, vanhinta rakennusta. Se on Aila Valliuksen mukaan niin huonossa kunnossa, ettei isoon remonttiin kannata ryhtyä. Ylä- ja alarakennuksessa, jossa sijaitsevat 1-4-luokat, ei Valliuksen mukaan ole ongelmia.

-Hyvin toimi vanha hirsinen keskirakennuskin siihen aikaan, kun kakluunit vielä olivat käytössä, Vallius toteaa.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Mustolan koulun toiminta alkoi nyt huonokuntoiseksi todetussa keskirakennuksessa jo vuonna 1896. Ylärakennus on vuodelta 1903 ja uusin alarakennus 1960 luvulta.

Kirjoittaja:
Seija Hackman