Teatteri Imatra ylsi ennätykseen

Raskas taloudellinen tappio synkentää riemua ennätysluvuista. Lappeenrannan kaupunginteatteri pettyi ankarasti kevätkauteen, mutta petrasi loppuvuonna.

Sanni Haikarainen

TEATTERI Imatran vuoden 2010 katsojamäärä nousi parin vuoden takaisesta ennätyksestä. Esityksiä kävi katsomassa tänä vuonna yhteensä 33 600 ihmistä.

— Se on oikein hyvä ja positiivinen asia. Sehän on jokaisen tiedossa, että Yön ruhtinas ja Säkkijärven polkka olivat taloudellisesti katastrofeja, mutta koko syksy meni vähän ennakoitua paremmin, luonnehtii teatterinjohtaja Antti Vartiala.

Teatterin Imatran vuoden 2010 tappioiksi arvioidaan noin 400 000 euroa.

Edellinen katsojaennätys oli vuodelta 2008. Tuolloin Imatran teatterissa kävi 30 488 katsojaa. Vuoden 2009 kokonaiskatsojamäärä oli 29 111.

Kysymys kuluneen vuoden kohokohdasta saa Vartialan naurahtamaan kuivasti.

— No, enpä tiedä. Kai kohokohta on kuitenkin se, että olemme kyenneet kasvattamaan omaa asiakaspiiriämme. Se luo asiakaspohjaa myös tulevaisuutta silmällä pitäen.

LAPPEENRANNAN kaupunginteatteri paikkasi heikon kevätkauden aiheuttamia menetyksiä petraamalla syysmyynnissään. Tarkat katsoja- ja myyntiluvut julkistetaan tammikuussa.

— Kevensimme tietoisesti kevään ohjelmistoa, jotta ryhmien olisi helppo tulla teatteriin, ja sitten niitä ei tullut, toteaa teatterinjohtaja Jari Juutinen.

Suurin pettymys oli Knut Pitkäjalka. Huutoon lastenteatterista pyrittiin vastaamaan korkeatasoisella esityksellä, vaikka tiedossa oli valtava riski.

— Kun koulut eivät lähteneet siihen mukaan, eivätkä vanhemmat tuoneet lapsiaan sitä katsomaan, emme pystyneet pitämään suunniteltua 20:tä esitystä. Suhteessa katsojalukuihin se juttu epäonnistui täydellisesti, Juutinen suree.

Kolmen sisaren peruttujen esitysten korvaaminen rillumarei-musiikkinäytelmällä osoittautui myös virheeksi. Isolle näyttämölle siirretty Päivänsäde, minä ja menninkäinen ei uponnut yleisöön.

— Kimpassa veti sen, mitä pitikin, muttei paikannut Kolmen sisaren ja Päivänsäteen aukkoa.

SYYSKAUDELLA ensi-iltansa saaneet Kekkonen ja Humppamusikaali myivät Juutisen mukaan odotetusti.

— Kun Humppamusikaali alkoi vetää, vastaavasti kassajono Kekkoseen tyrehtyi. Tämä on tyypillinen ongelma pienellä toimialueella.

Juutinen kehuu lappeenrantalaisia ahkeriksi teatterissa kävijöiksi.

— Siinä ei ole moitteen sanaa. On meidän homma löytää ryhmämatkailijat takaisin katsomoon. Sen eteen tehdään töitä koko ajan.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Teatteri Imatra on saanut satikutia tuhlailevasta rahankäytöstä. Säkkijärven polkasta tuli toinen vuoden taloudellisista katastrofeista. Kuvassa Juuso Vesterinen, Pia Lunkka ja Marko Kurikka harjoituksissa viime kesänä.

Knut Pitkäjalka oli myynniltään kevään suurin pettymys Lappeenrannan kaupunginteatterille. Kuvassa Anne Niilola ja Sirja Sauros.

Teatteri Imatran vuosi 2010

Operetti Yön ruhtinas: 1 081 katsojaa, katsomon täyttöaste 58 prosenttia.

Näytelmä Aina joku eksyy: 904 katsojaa, täyttöaste 87 prosenttia.

Musiikkinäytelmä Säkkijärven polkka: 16 631 katsojaa, täyttöaste 94 prosenttia.

Farssi Kääk! Sängyssäni on varas!: 3 530 katsojaa, täyttöaste 89 prosenttia.

Musikaali Elvis: 2 359 katsojaa, täyttöaste 72 prosenttia.

Yön ruhtinas, Aina joku eksyy ja Elvis saivat ensi-iltansa vuonna 2009. Täyttöaste on laskettu kaikista esityksistä yhteensä.

Kirjoittaja:
Sanni Haikarainen