Karhumäen laduilla tuikkii yksi Suomen hiihtoilmiöistä

Imatran Urheilijoiden laaja menestys juniorisarjoissa on yksi Suomen maastohiihdon viime vuosien valopilkuista. Tulosten takana ei ole taikatemppuja, vaan paljon tarkkaan suunniteltua harjoittelua.

Anssi Silvennoinen

IMATRA. Karhumäen voitelukopin kulmalla saa maistiaisen Imatran Urheilijoiden salaisuudesta. Suomen junioriseurojen eliittiin nousseen IU:n nuoret kilpahiihtäjät ampaisevat yhteiseen kuokkanousuharjoitukseen parikymmenpäisenä joukkona.

Hetkeä myöhemmin metsän kätköistä paikalle suihkii Hanna Varjus, joka voitti toissa viikonloppuna 17-vuotiaiden tyttöjen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan Suomen mestaruuden ylivoimaiseen tapaan.

Varjus tietää, miksi IU:n nuoret pärjäävät.

-Meillä on tosi hyvä yhteishenki, se kantaa sitä. Lisäksi toiminta on hyvin organisoitua hiihtokoulusta alkaen, Varjus tiivistää.

Tuore 17-vuotiaiden SM-hopeamitalisti Ville Ahonen on Varjuksen kanssa samaa mieltä.

-Iso syy on se, että näitä yhteistreenejä on niin useasti. Meillä on myös paljon hyviä vetäjiä.

IU:LLA ON noin 60 kilpahiihtäjää, joista valtaosa on 13-23-vuotiaita. Nuorten sarjoihin siirtyvien murrosikäisten hiihtäjien lopettamisprosentti on IU:ssa poikkeuksellisen alhainen, sillä tie lasten hiihtokoulusta kilpahiihtäjäksi on tehty mahdollisimman tasaiseksi.

IU:n ja Vuokatin urheiluopiston yhteinen taitokonsultointiprojekti on pyörinyt liki vuosikymmenen. Se tähtää hiihtotaitojen ja -tekniikoiden aktiiviseen opetukseen 10-12-vuotiaista alkaen.

Kun innokkaimmat hiihtäjät oppivat lajiharjoittelun perusteet ja vaatimukset jo pienenä, motivaatio säilyy usein hyvänä myös teini-iässä.

-Vuokatti-projekti on ollut itselleni tosi tärkeä, Hanna Varjus kertoo.

SEURA ANTAA mahdollisuuden henkilökohtaisen valmentajan hankintaan jo 13-16-vuotiaille. IU:lla on kolme korkeimman valmennustutkinnon suorittanutta vetäjää, joiden lisäksi Suomen B-maajoukkueen valmentajalla Ilkka Jarvalla on muutama seuran hiihtäjä ohjauksessaan. Kaikkiaan ohjaajia on toistakymmentä.

Hopeasompa-ikään tulevat kilpahiihtäjät harjoittelevat vuodessa 400-450 tuntia. 16-vuotiaalla Ville Ahosella harjoitustunteja kertyy 550.

-Olemme nostaneet sitä noin 50 tunnilla vuosittain. Käyn edelleen paljon yhteisharjoituksissa, mutta omien harjoitusten määrä on kasvanut, Ahonen sanoo.

-Hyvä tavoite on kehittyä koko ajan ja pysyä oman ikäluokan kärjessä mukana. Hyvähän se olisi, jos pystyisi menestymään aikuisenakin.

Puheenjohtaja Kari Ahonen kertoo, että hyvän seurahengen rakentamiseen panostetaan.

-Paljon mennään kovaa ja hiki hatussa, mutta välillä täytyy olla rennomminkin. Varsinkin leiri-illanvietot Vuokatissa ovat olleet hienoja juttuja.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Hanna Varjus voitti kauden pääkilpailussaan Suomen mestaruuden 17-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Varjus arvostaa ensimmäistä kultaista mitaliaan korkealle, sillä Hopeasompa-ikäluokista imatralainen voitti viisi himmeämpää mitalia. Varjus edustaa Suomea nuorten Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Ruotsissa, jonne lähtevät Imatran Urheilijoista myös Ville Ahonen ja lieksalainen Reetta Oinonen, joka voitti nuorten SM-kisoissa kultaa viiden kilometrin vapaalla hiihtotavalla.

Ville Ahonen voitti vastikään 17-vuotiaissa SM-hopeaa.

Imatran Urheilijoiden tuoreita saavutuksia

2011 Hollolan nuorten SM-hiihtojen mitalitilaston jaettu ykkönen saldolla 2 kultaa ja 1 hopea sekä kuusi muuta palkintosijaa. Osanottajamäärältään (17 hiihtäjää) kolmen suurimman seuran joukossa 2010 Hiihtoliiton seuraluokittelussa Suomen 6. paras seura 430:n joukossa (2009 11.), nuorisotoiminnan pisteissä 2.

(2009 3.)

Hopeasomman loppukilpailuissa Suomen paras seura 2009 ja 2010 Hiihtäjät liiton valmennusryhmissä kaudella 2010-2011: B-maajoukkueessa Lari Lehtonen, alle 18-vuotiaissa Ville Ahonen, Reetta Oinonen, Jasmin Ojalainen ja Hanna Varjus

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen