Kivi kertoo Inkerit

Imatran nimikko-henkilölistan voi kurkata kulttuurikeskuksesta.

Matti Veijalainen

IMATRA. Imatran Inkereiden pitenevän nimilistan ulkoa latelemisesta on tullut liian vaikeaa. Enää ei ole perusimatralaista saati ketään muuta, joka testistä selviää.

Hyvä lunttilappu löytyy näköpaikalta. Inkereiden yhteinen iso kiertopalkintokivi nimilaattoineen on saanut sijan Imatran kulttuurikeskuksesta, tarkkaan ottaen talon kirjastosiivestä kaupunginmuseon oven pielestä.

Inkerin valitsevien nuorkauppakamarilaisten mukaan patsaskiven paikka on periaatteessa väärä, mutta käytännössä erittäin oikea. Kunniakivi-idean käsikirjoituksen mukaan kiveä piti kierrättää Inkereiden työpaikoilla tai kotona. Aluksi myös meneteltiin näin, mutta enää Inkerit eivät ole rahtiin ryhtyneet. He ovat halunneet jättää kivensä kaikkien nähtävyydeksi.

Veden muotoilema Inkerin kivi nostettiin historiatietojen mukaan Imatrankosken uomasta yli 40 vuotta sitten silloisen Imatran Voiman luvalla.

Tunnuskiveä tarvittiin, kun kirjailija Hilja Valtosta oltiin valitsemassa ensimmäiseksi Inkeriksi. Ison kiven osakkuuden lisäksi Inkerit saavat omakseen riipuksen, johon tulee koskesta poimittu pienempi kivi.

Suomen todennäköisesti tunnetuin paikkakuntien nimikkohenkilö Imatran Inkeri on valittu vuodesta 1970. Uusin Inkeri Virpi Juutilainen on järjestyksessään 41:s. Seuraavan Inkerin valinta alkaa huhtikuussa. Nuorkauppakamari kertoo ottavansa mielellään vastaan vinkkejä, vaikka pidättääkin nimitysoikeuden edelleen itsellään.

KUVATEKSTI

Matti Veijalainen

Inkerin kivi on tuotu kulttuurikeskukseen. Inkereiden omista hoteista ulkoistettua nähtävyyttä esittelevät Imatran Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Liisa Marsio (vas.) ja edeltäjä Rita Wallenius.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen