Ossi Rautio teki tilaa seuraajilleen Auto-Killassa

Jari Rinne vastaa konsernin henkilöautojen ja Aki Savolainen kuorma-autojen liiketoiminnoista.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Autokaupan veteraaneihin kuuluva Auto-Killan Ossi Rautio on siirsi vastuun operatiivisesta toiminnasta seuraajilleen.

– Nyt on oikea hetki antaa enemmän aikaa itselle ja perheelle, mutta eläkkeelle lähdöstä on liian aikaista puhua.

Omistajana Rautio jatkaa emoyhtiön eli Auto-Kilta Yhtiöt Oy:n toimitusjohtajana. Hän vastaa yhtiöiden taloudesta ja yhteiskuntasuhteista. Tytäryhtiöiden toimintaa Rautio valvoo edelleen hallituksen puheenjohtajana.

RAUTION aikana konserni on kasvanut voimakkaasti. Toimintojen kehittämiseksi tytäryhtiöiden toimitusjohtajuutta oli aika jakaa uudella tavalla.

– Jätän autokaupan operatiivisen toiminnan rauhallisella mielellä. Molemmilla toimitusjohtajilla on pitkäaikainen ja monipuolinen kokemus yhtiön palveluksessa.

Henkilöautojen liiketoimintayksikön Auto-Kilta Oy:n toimitusjohtajaksi nimitettiin aikaisemmin johtajana toiminut Jari Rinne. Kuorma-autotoimintoja johtanut Aki Savolainen nimitettiin Auto-Kilta Trucks Oy:n toimitusjohtajaksi.

RAUTIO olisi halunnut vetäytyä taaemmalle jo Auto-Killan yhtiöittämisjärjestelyn jälkeen pari vuotta sitten, mutta ei halunnut sitä tehdä, koska koko toimiala syöksyi ahdinkoon taloustaantumassa.

– Olemme jälleen kasvu-uralla, joten nyt on hyvä aika siirtää vastuuta muille. Itse yritän jatkossa luoda edellytyksiä ja mahdollisuuksia entistä tehokkaammalle toiminnalle.

Autokauppaa 40 vuotta tehneellä ja 23 vuotta yrittäjänä toimineella Rautiolla on vankka luottamus seuraajiensa kykyihin. Rinne on ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 1988 ja Savolainen vuodesta 1998 lähtien.

– Tuskin minun yrittäjänä tarvitsee herätä aamulla märistä lakanoista.

AUTOKAUPAN elpyminen näkyy myös Etelä-Karjalassa. Jari Rinne sanoo kasvaneen myynnin antavan mahdollisuuksia toimintojen kehittämiselle, jossa huolehtiminen asiakkuudesta auton elinkaaren ajan on olennaista.

– Näkymät ovat hyvät, koska autokanta vanheni heikkoina myyntivuosina. Meillä jo viime vuosi oli hyvä, mitä helpottivat Volvon ja Renaultin rinnalle uusina tulleiden Fordin, BMW:n ja Dacian edustukset.

Autokaupan taantuma koetteli erityisesti raskaiden ajoneuvojen myyntiä. Toimiala piristyi viime syksynä, vaikka Etelä-Karjalassa myynti takkuilee vielä muuta maata enemmän, toteaa Aki Savolainen.

Auto-Kilta Trucksissa elämää ovat helpottaneet kasvaneet jälkimarkkinat.

– Huolto- ja korjaustoiminta ovat kasvaneet voimakkaasti ja erityisesti sen jälkeen, kun Volvojen rinnalle Mustolan liiketiloihin tulivat myös Mercedes Benzin hyötyajoneuvot.

Auto-Kilta

Ossi Rautio osti yrityksen vuonna 1988.

Alkuvuosina liikevaihto oli 40-50 miljoonaa markkaa. Viime vuonna konsernin liikevaihto oli 52 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle on budjetoitu 60 miljoonan euron liikevaihto. 20 vuodessa autojen myynti on kasvanut alle 500:stä yli 3?000 auton myyntiin.

Emoyhtiö on Auto-Kilta Yhtymä Oy. Tytäryhtiöitä ovat Auto-Kilta Oy, Auto-Kilta Trucks Oy ja Kiinteistö Ossi Rautio Oy, joka vastaa yhtiön omistamista kiinteistöistä neljällä paikkakunnalla.

Auto-Killalla on liikkeitä Lappeenrannan lisäksi Imatralla, Savonlinnassa ja Mikkelissä. Yhtiöiden palveluksessa on yli 130 työntekijää.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki