Lappeenrannassa kehotettiin säästämään vettä vuodon takia

Veden runkoputki pamahti lauantaina kaupungin itäosassa. Koko päivän etsittyä vuotokohtaa ryhdyttiin korjaamaan myöhään illalla.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Vedenjakelun runkoputki rikkoutui ja aiheutti mittavan vuodon itäisessä Lappeenrannassa lauantaina.

Ennen kuin vuoto löytyi ja saatiin eristettyä, kaupunkilaisia kehotettiin Etelä-Saimaan ja Ylen välityksellä käyttämään vettä säästeliäästi. Rajoitus purettiin myöhemmin illalla. Viesti meni sen verran perille, että yhdessä sen ja tehostetun vedentuotannon kanssa vedenpinnan lasku vesitornissa asettui.

Vuotokohta saatiin eristettyä venttiilit sulkemalla lauantai-iltana. Kaivuri ja korjausmiehet valmistautuivat illalla korjaamaan putken.

Vesivuoto havaittiin mittareista jo lauantaina aamupäivällä. Sen paikantaminen vei pitkälle iltaan. Yleisön vihjeistäkään ei ollut apua, kun kukaan ei ollut havainnut maan pinnalle tulvivaa vettä. Lappeenrannan Vesi Oy:n partio paikansi vihdoin vuodon lauantai-iltana puoli kahdeksalta Eteläkadun ja Kuutostien väliselle alueelle, linja-autotallien tuntumaan.

Vuotoa eristettäessä rikkoutui yksi venttiili, minkä vuoksi osassa Harapaisia ja Tirilää vedentulo katkesi hetkeksi kokonaan.

Putkimestari Mikael Kälviäinen Lappeenrannan Vesi Oy:stä kertoi, että rikkoutunut putki on 300 millimetrin läpimittainen valurautaputki. Vaurio korjataan joko laittamalla vauriokohtaan panta taikka pala uutta putkea, riippuen vauriosta. Vesi saattaa olla sameaa korjaustöiden jälkeen.

Lappeenrannassa ei kuluvana talvena ole juuri sattunut pahoja vesivuotoja. Kälviäinen arvioi, että se saattaa johtua pitkästä tasaisesta sääjaksosta. Lauantain putkirikko saattaa liittyä sään lauhtumiseen.

Kevättalvet säänvaihteluineen rasittavat putkistoa ja vaurioiden todennäköisyys lisääntyy.

Viime talvena Lappeenrantaa riivasi poikkeuksellisen usea putkirikko, kun niitä oli 26 kappaletta, kymmenkunta enemmän kuin on totuttu. Pahin vaurio Huhtiniemessä helmikuussa katkaisi vedet isosta osasta läntistä Lappeenrantaa.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen