Loppiaisen poikkeuslupa Loppiaisen poikkeuslupa

Loppiaisena laskettiin Imatran parkkipaikoilta 366 Venäjän rekisterissä olevaa autoa ja kolme linja-autoa. Majoitusliikkeiden lisäksi autokuntia oli varautunut palvelemaan 26 poikkeusluvalla ovensa avannutta myymälää.

Hannu Ojala

IMATRA. Loppiainen paljasti matkailijoiden ostoksista lihovat kaupat.

Poikkeuslupaa kauppaliikkeen aukioloon loppiaisena haki Imatralta yhteishakemuksella yli 50 myymälää. Vain puolet käytti mahdollisuutensa. Näistäkin vain Prisma ja Citymarket pitivät ovensa auki täysimääräisesti iltakuuteen saakka.

Venäjän rekisterissä olevien autojen määrä imatralaisilla parkkipaikoilla kieli puolestaan, että ostoryntäys olisi liioiteltu ilmaus kuvaamaan erityistä kauppapäivää.

Kello kahdentoista ja kahden välillä parkkipaikoilta Rajapatsaalta Vuoksenniskalle laskettiin 366 henkilöautoa ja kolme linja-autoa. Tavallisena lauantaina linja-autojen määrä on moninkertainen.

Imatrankoskella autoista oli 120, Mansikkalan markettien pysäköintialueilla 107 ja sata autoa Imatran kylpylän alueella. Loput olivat pieninä ryppäinä eri puolilla kaupunkia.

Muoti Modan kauppias Sari Tukiainen ei ihmettele, miksi lähes kaikki muut kuin vaatemyymälät pitivät Imatrankosken keskustassa ovensa suljettuina loppiaisena.

Venäläisten asiakkaiden merkitys kaupalle on Tukiaisen mielestä ratkaiseva syy aukioloon.

Muoti Modalle päivä oli Tukiaisen ensimmäisten arvioiden perusteella tyydyttävä.

— Myynnin tehokkuus tuntia kohti oli samaa tasoa kuin lauantaisin.

Kokonaismyynti jää viikonloppua pienemmäksi, koska monen muun tavoin liike oli auki vain neljä tuntia.

Loppiaisen aukioloa Sari Tukiainen pitää välttämättömänä Imatrankosken kauppiaille. Kauppaa matkailijoiden kanssa pitää saada tehdä samoilla ehdoilla kuin muuallakin.

— Lapissa lupa myönnetään kerralla koko vuodeksi ja uusitaan automaattisesti, Tukiainen muistelee.

Alusasuihin erikoistuneen AlexSandran kauppiaan Tuija Ovaskan mielestä tämän vuoden aukioloon liittyi aivan liian paljon sählinkiä.

— Informaatio rajan takana ei mennyt perille. Ongelmia tuli myös siitä, että pankit eivät olleet auki. Hyvä kuitenkin, että lupa saatiin.

Kokonaismyyntiä Ovaska vertaa tavallisen lauantain myyntiin. Viikonlopusta poiketen lähes kaikki asiakkaat tekivät tax free -ostoksia.

Kiinnostukselle ostaa alusasuja Suomesta on Ovaskan mukaan luonnollinen selitys.

— Venäjällä samat tuotemerkit ovat jopa 3-kertaa kalliimpia kuin Suomessa.

Sesongin hitti putiikissa ei ole hepene, vaan puhtaasta puuvillasta tehdyt punttialushousut.

— Tieto saatavuudesta on levinnyt hyvin puskaradion kautta.

Kysyjiä on tullut rajan molemmilta puolilta.

Intersport-kauppiaat Kaisa ja Jarkko Rahkonen tekivät kahden vakituisen ja neljän opiskelijan kanssa torstaina työpäivän.

— Vakituisten osalta mentiin minimimiehityksellä, kun tieto luvasta tuli viime hetkillä.

Bisnesmielessä loppiainen vastasi Jarkko Rahkosen arviossa hyvää sunnuntaita. Kauppojen määrä ei ole hänen mielestään ainoa ratkaiseva tekijä.

— Palvelumielessä aukiolo oli tärkeä asia. Yllättävää oli, että asiakaskunnassa oli paljon paikkakuntalaisia.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala