Oton potretti toi tunnustusta valokuvaaja Pertti Rikkilälle

Lapsikuvauksessa tarvitaan aikaa ja luottamusta. Savitaipaleelle tullaan kuvaan matkojenkin takaa.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Vuoden vanhan Otto Yläoutisen valokuvassa sekä tunne että tekniikka ovat täysin kohdallaan. Hellyttävän rento potretti toi savitaipalelaiselle Pertti Rikkilälle Kaakkois-Suomen valokuvaajien arvostetun kiertopalkinnon.

Oton muotokuva nousi yleisön suosikiksi Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksen joulukuisessa Tilattu kuva -näyttelyssä. 28 vuoden ajan muotokuvia ottanut Rikkilä osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa.

Vaikka Rikkilän töitä ei juuri ole näkynyt näyttelyissä ja kilpailuissa, hänen kuvattavakseen osataan tulla muualtakin kuin lähipitäjistä. Onnistuneet otokset käyvät käyntikortista, ja viidakkopuhelin levittää tietoa kuvaajasta tehokkaammin kuin mitkään mainokset.

PUOLISO ja työtoveri Minna Rikkilä kehuu miehensä luontaista kykyä tulla toimeen lasten ja koirien kanssa. Todiste tästä saadaan saman tien, kun kaksikuista Eetua tuodaan elämänsä ensimmäiseen passikuvaukseen.

Pojan tarvitsee vain katsoa Rikkilää hetken aikaa silmät asianmukaisesti auki ja suu kiinni. Kamera sanoo kolme kertaa klik, ja määräykset täyttävä kuva on otettu.

-Ihan loistava malli, Rikkilä ylistää.

Samaan hengenvetoon Rikkilä kiittää vaimoaan. Assistentin osuus lapsikuvauksissa on tärkeä, sillä jonkun on houkuteltava esiin ilmeet toisen painaessa laukaisinta.

-Omalle vanhemmalle eivät lapset välttämättä esitä parhaita ilmeitään.

KUN Eetu joskus vähän isompana saapuu Rikkilöiden kuvattavaksi, lapselle annetaan aikaa vielä enemmän. Ennen kuvien ottoa tutustutaan ja annetaan lapsen tottua uuteen ympäristöön.

-Jokainen on oma yksilönsä, toiset ovat vilkkaita ja toiset ujompia. Vuosien varrella vierastaminen on kuitenkin vähentynyt ja valokuvaamiseen on selvästi totuttu. Salamavalon välähdyksistä ei välitetä enää laisinkaan.

Kun Rikkilä tuli alalle peruskoulun jälkeen, lapsi-, rippi- ja hääkuvissa ei juuri hyödynnetty variaation mahdollisuuksia. Pohjimmiltaan muotokuva ei ole muuttunut mihinkään, vaikka kuvissa käytetään nyt enemmän rekvisiittaa ja teknisiä kikkoja.

-Esimerkiksi Oton kuva olisi voitu ottaa yhtä hyvin digi- kuin negatiivikuvana.

Muotokuvan arvostaminen näkyy myös asiakkaiden valinnoissa. Käsitellyt kuvat kiinnostavat, mutta peruskuva myy yhä parhaiten.

RIKKILÄN valokuvaamo on paikallisille paljon muutakin kuin ateljeestudio. Tutusta liikkeestä haetaan yhä kameroita sekä kehitys- ja kehystyspalveluita.

-Viihdymme täällä tuttujen keskellä. Muotokuvien ottaminenkin on helpompaa, kun tuntee valmiiksi kuvattavan luonnetta ja tyyliä.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Pertti Rikkilä perehtyi valokuvauksen saloihin vanhempiensa Kauko ja Annikki Rikkilän liikkeessä. Oma muotokuvaajan ura on kestänyt jo 28 vuotta.

Pertti Rikkilä

Valokuvaaja.

Omistaa vuonna 1948 perustetun Valokuvaamo Rikkilän.

46-vuotias.

Perheessä vaimo Minna ja kaksi poikaa.

Asuu Savitaipaleella omakotitalossa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen