Ruudun vankina monta tuntia

Nuorten kannabiksen käyttökokeilut ovat yleistyneet Etelä-Karjalassa. Koululaiset viettävät tuntikausia television ja tietokoneen ääressä.

Ilpo Leskinen

ETELÄKARJALAISET koululaiset viettävät tuntikausia ruudun ääressä. Monilla nuorilla päivittäisestä vapaa-ajasta kuluu tietokoneen ja television ääressä yli neljä tuntia.

Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime vuonna tekemästä kouluterveyskyselystä. Kyselyn tuloksia esiteltiin Lappeenrannassa keskiviikkona.

Peruskoululaisista ja lukiolaisista reilu neljännes viettää ruudun ääressä arkisin yli neljä tuntia päivässä, ammattiopistolaisista kolmannes.

VIIKONLOPPUISIN noin puolet peruskoululaisista ja lukiolaisista istuu ruudun ääressä yli neljä tuntia päivässä sekä ammattiopistolaisista vajaa puolet.

-Suositus on alle kaksi tuntia päivässä, THL:n tutkija Anni Lommi sanoo.

Lommin mukaan kaikki liittyy kaikkeen.

-Kun iltaisin istutaan tietokoneella ja pelataan, juodaan samalla kofeiinipitoisia energiajuomia. Sen jälkeen ei uni tule.

RUUDUN ÄÄRESSÄ istuvat runsaasti niin liikuntaa harrastavat kuin ne, jotka eivät liiku. Liiallinen istuminen edistää lihavuutta sekä alaselän, niskan ja olkapäiden kipuja.

Tutkimus paljasti, että rautjärveläiset nuoret viihtyivät ruudun ääressä muita enemmän sekä harrastavat muita vähemmän liikuntaa.

KANNABIS on tutkimuksen toinen keskeinen huolenaihe. Kannabiksen käytön kokeilut ovat Etelä-Karjalassa yleistyneet.

Kannabista eli hasista tai marihuanaa on vähintään kerran kokeillut seitsemän prosenttia peruskoulun yläluokkalaisista, 12 prosenttia lukiolaisista sekä noin 20 prosenttia ammattiin opiskelevista.

LOMMI PITÄÄ huolestuttavana sitä, että ilmapiiri kannabista kohtaan on väljentynyt.

-Läheskään kaikki vanhemmat eivät pidä kannabista tuomittavana asiana.

-Lisäksi yläluokkalaisten ja lukiolaisten vanhemmat tiesivät aiempaa huonommin, missä heidän lapsensa viettävät iltojaan viikonloppuisin.

Perhepalvelupäällikkö Irmeli Henttonen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä pitää tärkeänä, että koululaisten vähäinen liikkuminen, kannabis ja ruudun ääressä vietetty aika nostetaan esiin.

Terveydenhuollon ammattilaisten mielestä vanhempien asenteella ja esimerkillä on näissä asioissa tärkein rooli. Kotona asioille voidaan tehdä enemmän kuin koulussa.

-Jos äiti istuu koko illan tv:n ääressä ja isän ilta kuluu netissä, se ei anna kovin hyvää esimerkkiä, Lommi sanoo.

Etelä-Karjalan kouluterveyskysely

– Kouluterveyskysely tehtiin viime vuonna peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisille, lukion 1.- ja 2.-luokkalaisille sekä Etelä-Karjalan ammattiopiston 1. ja 2. vuoden opiskelijoille.

– Kyselyyn vastasi reilut 2?500 peruskoululaista, lähes tuhat lukiolaista sekä 1?200 ammattiopistolaista. Vastaajien määrää pidetään kattavana.

– Oppilailta kysyttiin elinoloista, kouluoloista, terveydestä, terveystottumuksista sekä oppilas- ja opiskelijahuollosta.

– Kouluterveyskysely on tehty Etelä-Karjalassa parillisina vuosina.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen