Teatteri Imatran johtaja unohti sivubisneksensä

Mittavaa kesäteatteri-toimintaa Lappajärvellä vetävä Antti Vartiala ei myönnä johtavansa eikä omistavansa yritystä. Sivistystoimenjohtaja Jussi Virsusen mukaan kaksoisrooli ei ole ongelma. Lautakunnan puheenjohtaja Pia Rantanen (kok.) haluaa asiasta avoin

Mittavaa kesäteatteri-toimintaa Lappajärvellä vetävä Antti Vartiala ei myönnä johtavansa eikä omistavansa yritystä. Sivistystoimenjohtaja Jussi Virsusen mukaan kaksoisrooli ei ole ongelma. Lautakunnan puheenjohtaja

Pia Rantanen (kok.) haluaa asiasta avointa keskustelua.

Hannu Ojala

IMATRA. Imatran sivistyslautakunta ottaa keskusteluun Teatteri Imatran johtajan Antti Vartialan kaksoisroolin teatterinjohtajana Imatran lisäksi Lappajärvellä.

Vartiala toimii päätyönsä lisäksi Etelä-Pohjanmaalla kesäteatteritoimintaa järjestävän Lappajärven teatteri- ja tapahtumapalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja on yrityksen pääomistaja. Yrityksellä ei ole nimettyä toimitusjohtajaa.

Tulevana kesänä Lappajärvellä esitetään Aimo Vuorisen Votkaturistit. Vartialan mukaan katsojatavoite on 14 000, jolloin liikevaihtoa kesästä kertyisi yli 300 000 euroa.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Pia Rantanen (kok.) on yllättynyt tiedoista, että Lappajärvellä Vartiala esiintyy myös teatterinjohtajan nimikkeellä, neuvottelee ja tekee sopimuksia näyttelijöiden sekä kunnan kanssa.

Vartiala itsekin hämmästelee nimensä esiintymistä osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana. Hän itse on ollut siinä käsityksessä, että ei ole missään asemassa yrityksessä.

— Olen soittanut Pohjanmaalle ja pyytänyt, että korjaavat tilanteen.

— Asia ei ole näin, Vartiala viittaa Suomen Asiakastieto Oy:n tietoihin yrityksen hallituksen puheenjohtajasta.

Rantanen haluaa nyt selkoa toiminnan luonteesta. Teatterinjohtajan ei tarvitse tehdä sivubisneksiin liittyvää ilmoitusta työnantajalleen, koska hän ei ole virkasuhteessa kaupunkiin.

— Peräänkuulutan silti avoimuutta ja keskustelua.

Rantanen olisi toivonut, että teatterinjohtaja olisi omaehtoisesti tuonut esille suhteensa toiseen teatteriin.

— Silloin olisimme voineet pohtia yhdessä, onko kyseessä senkaltainen toiminta, joka vaatii ilmoituksen.

Lappajärven kunta on tällä viikolla myöntänyt 15 000 euron avustuksen kesäteatteritoiminnan järjestämisestä Lappajärven Halkosaareen. Yrityksen puolesta avustushakemuksen on allekirjoittanut Antti Vartiala.

— Kyse on minusta. He käyttävät siinä minun nimeäni, koska tietävät sillä olevan merkitystä ja arvoa.

Vartiala ei osaa vastata kysymykseen, onko hän ollut hakijana yksityishenkilönä vai asemansa puolesta hallituksen puheenjohtajana. Allekirjoittajan tehtävänimike hakemuksessa on teatterinjohtaja.

— Se tarkoittaa yleisesti titteliäni, Vartiala selventää.

Vartialan lisäksi Lappajärven teatteri- ja tapahtumapalvelu Oy:n hallituksessa on myös Imatran BB-festivaalin toiminnanjohtajana helmikuun alussa aloittava Pekka Laasonen.

Antti Vartialan mukaan ero hänen ja Laasosen välillä on siinä, että Laasonen on myös yrityksen omistaja.

Julkiset tiedot kertovat toista. Yrityksen osakasluettelon mukaan Vartiala omisti vuoden 2009 lopussa yrityksen sadasta osakkeesta 88. Osakepääoma on yhteensä 2 500 euroa.

Toimialajohtaja Jussi Virsusen mukaan Imatran kaupunki ei kyttää kenenkään työntekijänsä vapaa-ajan harrastuksia. Virsusen mukaan ei ole perusteita pyytää teatterinjohtajalta sivutoimi-ilmoitusta, koska tämä ei oman ilmoituksensa mukaan saa sivubisneksestä palkkaa, eikä ole yrityksen omistaja.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala