Venäläiset matkailijat ovat talven piristysruiske ravintoloille

Lemin särä tiedetään pietarilaisten keskuudessa. Buttenhoffilla on jo vakioasiakkaita naapurista. Ruokalistat laaditaan kotimaisille asiakkaille.

Ilkka Pohjalainen

Venäläiset matkailijat ryydittävät Kaakkois-Suomen ravintoloiden myyntiä ympäri vuotta. He tasoittavat kausivaihtelua kotimaan lyhyiden matkailusesonkien ulkopuolella. Ruokalistat laaditaan poikkeuksetta suomalaisille asiakkaille, mutta suomalainen ruoka näkyy maittavan itänaapurillekin.

Etelä-Karjalan osuuskaupan hotellien ja ravintoloiden johtaja Pertti Timonen on seurannut Etelä-Karjalan ravintolaelämän ja matkailun kehitystä yli 20 vuotta. Vanhemman polven venäläisillä oli ja on vieläkin tyylinä panna pöytä koreaksi laskusta juuri välittämättä. Alkuaikoina seurueetkin olivat isoja. Nykyään venäläiset perhekunnat käyvät syömässä, ja varsinkin nuoret tilaavat täsmäannoksina sitä mitä haluavat.

RAHAA ei ehkä kylvetä ympäriinsä, mutta matkalle lähtijät ovat joka tapauksessa varanneet rahaa ravintoloissa syömiseen, ja se on osa heidän matkailuelämystään, Timonen luonnehti.

Venäläiset haluavat myös palvelua. Kun suomalaisten herkkutaivas on noutopöytä, venäläiset haluavat, että ruoka tarjoillaan.

Eekoon ravintoloissa, varsinkin suurimmissa, alkaa olla myös venäjää taitavaa henkilökuntaa. Tosin myös venäläisseurueissa osataan yleensä englantia ja jopa suomea hyvin.

IMATRALAISEN Buttenhoffin ravintoloitsija Kiril Georgiev kertoi, että ravintolalla on jo venäläisiä kanta-asiakkaita, jotka tulevat kerta toisensa jälkeen. Venäläiset ovat tärkeä osa asiakkaista, mutta ruokalistat on tehty suomalaisten ja Buttenhoffin perinteiden mukaisesti.

Georgievin vaimo puhuu venäjää, joten viestinnässä ei ole ongelmia.

LEMIN säräravintolassa Kippurasarvessa kaksi pietarilaisperhettä odotteli lauantaina iltapäivällä lampaanlihan ottamista uunista.

— Olemme käyneet Suomessa useita kertoja, mutta ensimmäistä kertaa olemme syömässä särää, kertoi Elena Juzhakova.

Tällä kertaa perheet olivat vuokranneet mökin Suomenniemeltä kymmenen päivän vuodenvaihdelomaa varten. Ruoka on suurimmaksi osaksi valmistettu itse mökillä.

— Säräravintolasta olimme kuulleet tuttavilta, lukeneet netistä sekä rajalla jaettavasta lehtisestä. Olemme aina halunneet kokeilla, mutta nyt päätimme viimein tulla viimeisenä lomapäivänä, Juzhakova selvitti.

JUZHAKOVIN ja Khaninin perheet ovat Lappeenrannassa käyneet syömässä ainakin Rossossa ja McDonaldsissa, jotka molemmat saivat kehuja.

— Herkullista, Elena Juzhakova kiitteli lammaspaistin äärellä.

Keittiömestari Jari Pullinen kertoi venäläisten löytävän ravintolaan yhä sankemmin. Parhaiten tieto leviää ilmeisesti viidakkorummun välityksellä. Joskus seurueissa on parikymmentäkin syöjää. Snapsit ja kotikalja ovat heille tärkeitä lisukkeita.

— Putinin näköistä miestä meillä ei ole vielä näkynyt, mutta Gorbatshov tyttärineen täällä on käynyt, Pullinen kertoi.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen