Äänestysalue-esitys mennee nurin Ruokolahden valtuustossa

Esitys yhdestä äänestysalueesta tyrmistyttää haja-asutusalueiden valtuutettuja. Kunnan vaalikulut ovat parin tuhannen euron luokkaa.

Tenho Tiilikainen

RUOKOLAHTI. Kunnanhallituksen kokoomuslaiset ja demarijäsenet yllättivät maanantaina runnomalla äänin 4-3 läpi esityksen yhdestä äänestysalueesta Ruokolahdella.

Kunnanvaltuustolle esitetään, että jo ensi vuoden presidentinvaaleissa kunnassa olisi yksi äänestysalue, Kirkonkylä, nykyisten yhdeksän äänestysalueen sijaan. Kunnanhallituksen keskustalaiset jäsenet vastustivat esitystä. Valtuustossa keskustalla on 13 edustajaa kaikkiaan 27 valtuutetusta.

Lisäksi ainakin Virmutjoella asuva kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Toivo Launiainen (kok.) on yhteen äänestysalueeseen siirtymistä vastaan.

-Ilmaisin kantani jo kunnanhallituksen kokouksessa, jossa minulla on puhe-, mutta ei äänioikeus. Yhteen äänestysalueeseen siirtyminen vaikeuttaa kunnallisen demokratian toteutumista ja alentaa entisestään äänestysaktiivisuutta, Launiainen sanoo.

KESKUSTAN Pohja-Lankilassa asuva valtuutettu Matti Jaatinen näkee äänestysalueasian myös tasa-arvokysymyksenä.

-Yhden äänestysalueen systeemi on hankala niille ihmisille, joilla ei ole omasta takaa kyytiä. Moni jättää äänestämättä. Sarajärven ja Pohja-Lankilan perukoilta tulee keskustaajamaan matkaa lähes 60 kilometriä. Eipä tässä kunnanhallituksen esityksessä ole paljoa hiilijalanjälkeä ajateltu, Jaatinen sanoo.

Äitsaarella asuva Jorma Hänninen (kesk.) pitää äänestysaluejakoa osin periaatteellisena kysymyksenä.

-Kyliltä ovat jo kaikki palvelut hävinneet. Kai tämä osaltaan liittyy myös kylätupien tulevaisuuteen. Kylätuvat ja koulut ovat toimineet äänestyspaikkoina, Hänninen sanoo.

KUNNANHALLITUKSEN puheenjohtaja Esko Ijäs (sd.) puolustaa kunnanhallituksen esitystä yleisillä yhteiskunnallisilla sekä äänestyskäyttäytymisessä tapahtuneilla muutoksilla.

-Nykyäänhän äänioikeutetuista kolmannes äänestää ennakolta, kolmannes varsinaisena vaalipäivänä ja kolmannes jättää äänestämättä. Ennakkoäänestys antaa mahdollisuuden äänestää esimerkiksi silloin, kun on muutakin asiaa kuntakeskukseen. Pitää myös turvata vaalisalaisuuden säilyminen, Ijäs sanoo.

Hallintojohtaja Helena Kososen mukaan valtio maksaa noin 80 prosenttia valtiollisten vaalien kuntakustannuksista. Esimerkiksi tulevan kevään eduskuntavaaleista kunnalle jää runsaan kahden tuhannen euron nettokustannus, vaikka äänestysalueita on vielä yhdeksän kappaletta.

Kunnanhallituksen esityksen johdosta kunnanvaltuuston seuraavaa kokousta joudutaan aikaistamaan toukokuulta huhtikuulle. Valtuuston istuntopäiväksi on sovittu eduskuntavaalien jälkeinen tiistai (19.4.).

KUVATEKSTI

Pekka Hölkki

Tenho Tiilikainen

Tenho Tiilikainen

Hannu Ojala

Matti Jaatinen

Jorma Hänninen

Toivo Launiainen

Esko Ijäs

Ruokolahden

äänestysalueet

Ruokolahdella oli vuoden 2008 kunnallisvaaleissa 4?746 äänioikeutettua.

Äänioikeutetut

äänestysalueittain:

Kirkonkylä 1?874.

Pohja-Lankila 277.

Puntala 363.

Äitsaari 217.

Tarkkola 319.

Utula 119.

Vaittila 610.

Virmutjoki 531.

Huhtasenkylä 382.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen