Konsultin mielestä Anttila kuuluisi keskustaan

Tuomas Santasalo suosittelee Leiriin tilaa vievää kauppaa

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Kaupankäynnin asiantuntija ja tutkija Tuomas Santasalon mielestä Lappeenrannan Leiriin suunniteltuun liikekeskukseen sopisi parhaiten tilaa vievä kauppa.

— Tilaa vievä kauppa ei ole keskustakauppaa. Jos keskustakauppaa tehdään Leirin alueelle, se jakautuu kahteen eri pisteeseen, mikä ei ole hyvä keskustalle.

Tilaa vievän kaupan vieminen Leiriin ei Santasalon mukaan ole ongelma, koska sille ei ole keskustassa tilaa.

Anttilan Santasalo pitäisi ydinkeskustassa.

— En tiedä, paljonko kannattaa puuttua herrojen kähinöihin, mutta näkisin Anttilan mieluummin keskustassa kuin Leirissä. Anttila on leimallisesti keskustakauppa, Santasalo sanoo.

Kesko on väläytellyt Anttilan mahdollista muuttoa Isosta-Kristiinasta Leiriin, sillä suunnitelmat Ison-Kristiinan omistavan Cityconin laajennuksesta ja Anttilan mahdollisista uusista tiloista eivät ole ratkenneet.

— Leiri ei ole Anttilalle paras mahdollinen sijoittautumispaikka, mutta mikäli Isossa-Kristiinassa ei päästä sopivaan vuokratasoon, Anttila ei saa sinne järkevää liiketoimintaa.

Jos Anttila lähtee Isosta-Kristiinasta eikä uutta veturimyymälää kauppakeskukselle löydy, Anttilan nykyiset tilat todennäköisesti Santasalon mukaan pilkotaan pienempiin osiin.

Santasalo pitäisi hyvänä sitä, että ennen Leirin uuden kauppakeskuksen rakentamista alta hoidettaisiin pois suunniteltu Ison-Kristiinan laajennus ja City-korttelin uudisrakentaminen.

— Niiden hoitamattomuus ei ole eduksi. Keskustan ulkopuolella sijaitsevat kilpailijat ovat aina hankalia keskustan kortteleille ja heikentävät investointihalukkuutta keskustassa.

Santasalon tekemien laskelmien mukaan Lappeenrantaan tarvitaan tämän vuosikymmenen loppuun mennessä reilun 64 000 neliötä lisää liiketilaa. Arvio perustuu kuluttajien ostovoiman kehitykseen. Erikoiskaupan puolella kasvua on Santasalon mukaan luvassa enemmän kuin päivittäistavarakaupassa.

Keskustaan uusista neliöistä on tulossa vain pieni osa. Ison-Kristiinan viereisellä Cityconin omistamalla tontilla on rakennusoikeutta 12 000 kerrosneliötä. Siihen on suunniteltu 4 000-neliöistä Ison-Kristiinan laajennusosaa.

City-kortteliin uutta liiketilaa on arvioitu tulevan noin 6 000 neliötä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara