Kansa haluaa malttia Huhtiniemen suunnitteluun

Lausunnoissa vaaditaan arkkitehtuurikilpailua Lappeenrannan arvoalueen rakentamisesta. Luontoväki ihmettelee niukkoja luontoselvityksiä ja vaatii muun muassa viitasammakkoa tarkastelun kohteeksi.

Jyrki Nuottimäki

LAPPEENRANTA. Kaupunkilaiset ja yhdistykset arvostelevat Lappeenrannan Huhtiniemen matkailualueen asemakaavaluonnosta. Alueen kehittämiselle tulee tukea, mutta vain yhteen kokonaissuunnitelmaan perustuva kaavoitus saa kritiikkiä.

Tiistaina päättyneessä ennakkokuulemisessa arvostelun kärki kohdistuu massiiviseen hotellirakennukseen, loma-asuntojen rakentamiseen, puutteellisiin luontoarvojen selvityksiin, kovaan kiireeseen ja vähäiseen kauppahintaan.

LAPPEENRANNAN Kilta esittää asemakaavan valmistelun pysäyttämistä. Kilta käynnistäisi sen uudelleen vasta sitten, kun hotellirakennuksen suunnittelusta on järjestetty kaupungin arkkitehtuuriohjelman mukainen arkkitehtuurikilpailu.

– Asemakaavan mukainen rakennus on täysin vieras jo rakennetulle tai suunnitellulle kaupunkirakenteelle. Kaupunkikuvallisesti kysymys on merkittävästä ympäristön muutoksesta ranta-alueiden kaavoituksessa, Kilta toteaa.

Kilta pitää sinänsä alueen kehittämistä ja kaavoituksen tarkistamista tervetulleena, mutta kaava ja sen laadintatapa eivät miellytä kaupunkikuvaa vaalivaa yhdistystä.

Etelä-Karjalan luonnonsuojeluyhdistyksen mielestä esitetty asemakaava on hylättävä kokonaan, koska luontoselvitykset eivät ole riittäviä. Lisäksi 17-kerroksinen hotelli ja ranta-aukion rakentaminen tuhoaisivat piirin mielestä rannan luonnonmaiseman.

Luonnonsuojelupiiri ja Lappeenrannan seudun luonnonsuojeluyhdistys pitävät puutteellisina myös liito-oravan esiintymisestä tehtyä kartoitusta.

Luontoväki vaatii uhanalaisten kasvien, hyönteisten, lintujen ja eläinten tarkempaa kartoitusta. Lausunnossa nostetaan liito-oravien rinnalle muun muassa viitasammakko, pikkutikka ja lepakot.

KUUSIMÄEN, Kourulan ja Lavolan asukasyhdistys kiittelee alueen kehittämistä, mutta pitää ainutlaatuisen alueen myyntihintaa (1,8 miljoonaa euroa) alhaisena.

Myyminen ilman hintakilpailun järjestämistä ihmetyttää asukasyhdistystä, ja siksi kaupan ehtoja olisi sen mielestä tarkistettava.

Asukasyhdistys haluaisi Killan tavoin hotellista arkkitehtuurikilpailun, eikä halua lomaosakkeita arvokkaalle alueelle. Sen sijaan leirintäalueen säilyttämistä ja kehittämistä hotellin rinnalla pitäisi selvittää, yhdistys toteaa.

LEIRINTÄALUEEN säilyttämisen puolesta ottivat kantaa monet muutkin lausunnon antajat.

Leirintäalueen yrittäjän Juha Oksasen mielestä palvelu tulisi säilyttää kaupungin keskustan tuntumassa.

– Huhtiniemessä voidaan säilyttää leirintäalue, jossa on 50-60 matkailuajoneuvopaikkaa ja 20-30 telttapaikkaa.

Matkailualueen rikkaus syntyy Oksasen mukaan siitä, että siellä on monipuolisia ja -hintaisia majoituspalveluja, jotka täydentävät toisiaan.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki