Käyttökuluista vain pieni osa peritään kuntalaisilta suoraan

Heikki Tanninen (sd.) haluaa Imatran palvelustrategiaan linjauksen käyttömaksujen tasosta. Anu Urpalainen (kok.) ei halua rahastaa lapsilla ja nuorilla.

IMATRA. Imatran sivistyslautakunta päättää ensi tiistain kokouksessaan Imatran uuden jäähallin käyttö- ja muiden maksujen tasosta. Toimialan esitys lähtee siitä, että käyttömaksuilla katetaan osa, mutta vain osa jäähallin käyttökuluista.

Näin on myös monissa muissa Imatran kaupungin tarjoamissa maksullisissa palveluissa. Käyttömaksut kattavat vain osan tarjottavien palveluiden käyttö- ja ylläpitokustannuksista, osan suuruutta ei ole määritelty.

-Käyttömaksun periminen ja sen suuruus on aina poliittinen päätös. Subvention määrä vaihtelee eri palveluissa. On vaikea edes kuvitella, että käyttömaksuilla voitaisiin kattaa esimerkiksi uusinvestointia jonkin säällisen ajan kuluessa, Imatran kaupungin talousjohtaja Kai Roslakka sanoo.

KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtajan Anu Urpalaisen (kok.). mukaan kaupungilla ei ole yleistä linjausta siitä, kuinka suuri osa maksullisten palvelujen käyttökustannuksista peritään käyttäjiltä käyttömaksuina takaisin.

-Maksut ovat toimialakohtaisia. Osa maksuista ja niiden suurimmasta mahdollisesta tasosta määräytyy myös lakiteitse esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa. Myös vedestä ja kaukolämmöstä perittävät maksut poikkeavat muista maksuista. Näille on asetettu tietty tuottotaso, Urpalainen sanoo.

Hänen mukaansa maksupolitiikassa pitää ottaa myös huomioon käyttäjien ikärakenne.

-Minusta iso linja Imatralla on se, että nuorilla ei maksateta asioita. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan maksut pitää pitää kohtuullisina.

Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Heikki Tanninen (sd.) uskoo käyttömaksupolitiikkaan palattavan kaupungin seuraavan palvelustrategiapäivityksen yhteydessä.

-Silloin olisi paikallaan vetää yhtenäinen linja myös maksuihin ja selvittää, miten Imatran perimät maksut ovat suhteessa naapurikuntien ja -kaupunkien maksujen kanssa, Tanninen miettii.

SIVISTYSTOIMEN toimialajohtajan Jussi Virsusen mielestä esimerkiksi uuden jäähallin maksupolitiikkaa tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti. Hänen mukaansa käyttäjiltä perittävän maksun vastapainona voi olla esimerkiksi seuroille annettava mahdollisuus mainostilan myyntiin niiden käyttämissä tiloissa (esimerkiksi kaukalomainokset).

Esillä on ollut myös uuden jäähallin nimen myyminen ulkopuoliselle yhteistyökumppanille. Tästä asiasta lautakunta saa myös päätettäväkseen uuden ohjeistuksen.

-Minun mielestäni esimerkiksi jäähallin nimen myyminen on sellainen asia, jota seura ei voi yksin tehdä, vaan siihen tarvitaan aina kaupungin hyväksyntä. Näkisin myös, että kaupungin on myös taloudellisesti hyödyttävä tällaisesta mahdollisesta sponsorinimestä, Virsunen linjaa.

Kuvateksti

Mika Strandèn

Uimahallin ja urheilutalon käyttömaksut ovat olleet imatralaista arkea jo vuosien ajan.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen