Parikkala asetti itselleen kovat päästötavoitteet

Tavoitteisiin ei päästä ilman kuntalaisia ja yrityksiä. Myös Rautjärvi lähti mukaan päästötalkoisiin.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikkala panee lisävauhtia hiilipäästöjensä hillintään. Kunta on päättänyt vähentää vuoteen 2015 mennessä kasvihuonekaasupäästöjään 15 prosenttia vuoden 2007 tasosta.

-Päästötavoite tarkoittaa koko kunnan aluetta. Varmasti se teettää töitä, sanoo elinkeinojohtaja Aune Ritola.

Tähän mennessä vähennystä on kertynyt vasta kolme prosenttia, joten neljässä vuodessa on löydettävä tehokkaita ratkaisuja.

Tehoa pitää ollakin. Parikkala on nimittäin mukana Hiilineutraalit kunnat eli HINKU-hankkeessa, jossa kasvihuonekaasupäästöjä on tarkoitus vähentää vuoden 2007 tasosta jopa 80 % vuoteen 2030 mennessä.

KUNTA on jo jotain tehnytkin. Se on muun muassa omissa kaukolämpökeskuksissaan vaihtanut öljyä hakkeeseen, lisännyt henkilökunnan junamatkailua ja vaihdattanut terveyskeskuksen ikkunoita. Tulevina vuosina kunnan rakennusten korjauksissa suositaan lämmityksessä uusiutuvaa energiaa ja katuvalaistuksia muutetaan LED-valoille.

Omilla toimillaan kunta ei kuitenkaan millään pääse tavoitteisiin, sillä jo Kuutostien liikenne ja maatalous aiheuttavat koko kunnan päästöistä 80 prosenttia.

-Yksikään pieni kunta ei pääse tällaisiin 15 prosentin tavoitteisiin omilla toimillaan. Esimerkiksi ulkopuolisen kauttakulkuliikenteen päästöt eivät vähene, elleivät autot tai liikennekulttuuri muutu, sanoo HINKUn päätutkija Olli-Pekka Pietiläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Hiilipäästöpallo heitetään myös kuntalaisille.

-Tavoitteena on saada kuntaan energianeuvoja, joka pystyisi neuvomaan myös kuntalaisia päästöjen vähentämisessä. Ilman kuntalaisia ja yrityksiä tavoitteeseen ei päästä, sanoo Ritola.

PIETILÄISEN mukaan HINKU-projektissa myös kehitetään päästöjen laskentamalleja oikeudenmukaisemmiksi ja kannustavammiksi.

-Silloin kunnat, yritykset ja kuntalaiset voisivat arvioida paremmin tekojensa vaikutuksia päästöihin, sanoo Pietiläinen.

HINKUssa ovat Parikkalan lisäksi mukana Uusikaupunki, Mynämäki, Padasjoki ja Kuhmoinen. Kolme vuotta sitten perustetussa hankkeessa alkoi juuri toinen vaihe, joka kestää vuoden 2012 loppuun.

Myös Rautjärvi on liittynyt kuntien energiaohjelmaan ja sitoutunut yhdeksän prosentin energiansäästöön. HINKU-hankkeessa Rautjärvi selvittää ensin omat kasvihuonekaasupäästönsä ja sen pohjalta laaditaan toimenpideohjelma.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen