Norppavesille vireillä kaksi asetusta

Keväisen verkkokalastuksen kieltoasetus paikkaisi sopimusten väliin jääneet aukot. Samalla päivitetään tiettyjen pyydystyyppien käytön kieltävä asetus.

Leena Sallinen

Keväinen verkkokalastus kielletään Saimaan norppavesillä entistä todennäköisemmin asetuksella. Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt asetuksesta luonnoksen lausuntokierrokselle.

Asetuksella kiellettäisiin verkkokalastus 15.4.-30.6. noin 1 700 neliökilometrin alueella. Asetuksen kielto olisi voimassa niillä vesialueilla, joille ei ole tehty kiellosta vapaaehtoista sopimusta.

Osakaskuntien piti tehdä sopimukset Etelä-Savon ELY-keskuksen kanssa helmikuun puoleen väliin mennessä. Sopimuksia syntyi määräajassa noin 1 300 neliökilometrin alueelle, mutta sopimusten tekoa jatketaan edelleen.

Jos kieltoaluetta ei sopimalla saada kattavaksi kevääseen mennessä, otetaan nyt lausunnolle lähtenyt asetus käyttöön.

Asetuksesta päättää valtioneuvosto. Sen voimaansaattamisen tarpeen harkinnee maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

-Asetus ei ole mitenkään osakaskuntien tekemien sopimusten kanssa vastakkain, muistuttaa kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

-Kevätkalastuksen rajoitukset ovat asetuksessa ja sopimuksessa samantyyppiset. Sopimukset jäävät voimaan, ja osakaskunnat saavat niistä korvauksen. Asetuksella vain viimeistellään kieltoalue yhtenäiseksi.

Kirjavaisen mukaan aukkoja kieltoalueelle jäänee väistämättä ainakin järjestäytymättömien osakaskuntien alueella, jos niiden vastuuhenkilöihin ei saada yhteyttä.

Ministeriö pani maanantaina lausunnolle toisenkin norppavesien kalastusta koskevan asetusluonnoksen. Se koskee tiettyjen pyydystyyppien käyttöä, joka on pääosin vanhastaankin asetuksella kielletty ympäri vuoden.

Uusi asetus päivittää entisen asetuksen, ja luonnoksessa siinä on entistä hiukan tiukempi linja pyydysten käyttöön. Kirjavaisen mukaan näin pyritään vastaamaan EU:n vaatimuksiin saimaannorpan suojelun tehostamisesta.

Asetukset olisivat voimassa suuri piirtein samoilla alueilla.

-Verkkokalastusta koskeva asetus menee rantoja myöten, pyydystyyppiasetus ei ulotu ihan rannoille, Kirjavainen kertoo.

Molemmat asetukset on tarkoitus säätää viideksi vuodeksi. Pyydystyyppiasetus tulee luonnoksen mukaan voimaan toukokuun alusta. Verkkokalastuksen kieltoasetus 15. huhtikuuta, jos sen voimaantulo ylipäätään arvioidaan tarpeelliseksi.

Myös vapaaehtoiset sopimukset verkkokalastuksen kiellosta on tehty viideksi vuodeksi.

Pyydystyyppiasetuksen tarkoituksena on ehkäistä aikuisten saimaannorppien kalastuskuolemia. Verkkokalastuksen kevätkiellolla yritetään estää emosta vieroittuneiden kuuttien takertumista verkkoihin.

Asetusluonnokset taustatietoineen löytyvät maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta osoitteesta www.mmm.fi (vireillä/lausunnolla).

Kirjoittaja:
Leena Sallinen