Lauritsalan kartanon kaavamuutos ei kelpaa nykyisille asukkaille

Viranomaiset kiittävät uutta kevennettyä kaavaa historiallisten ja maisema-arvojen huomioimisesta.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Lauritsalan kartanoalueen kaavamuutos kelpaa viranomaisille mutta ei nykyisille asukkaille.

Muutamat taloyhtiöt vaativat Haartmanin puiston säilyttämistä ja uudisrakentamisen vähentämistä. Lauritsalan asukasyhdistys esittää koko kaavamuutoksen hylkäämistä ja uudisrakentamisen kieltämistä.

Tekninen lautakunta päätti keskiviikkona esittää kaupunginhallitukselle asemakaavan hyväksymistä. Kaavan hyväksyy lopullisesti kaupunginvaltuusto. Rakentamaan alueelle päästään aikaisintaan vuonna 2012.

Viranomaislausunnoissa kiitetään alkuperäisestä hiukan kevennettyä kaavaa rakennushistorialliset ja -taiteelliset arvot huomioon ottavaksi sekä lähiympäristön maisemallisia ja luonnon arvoja säilyttäväksi.

Kaavoittajan mukaan säilytettäväksi vaadittu Haartmaninpuisto on entistä peltoa ja istutuskoivikkoa, jota ei ole rakennettu puistoksi. Haartmaninpuisto ei myöskään kuulu alkuperäiseen kartanon piha- ja puistoalueeseen.

Puisto on asukkaiden lähiviheralue ja tuo näkösuojaa lännen suuntaan. Uudisrakentaminen vaikuttaa nykyisistä asunnoista avautuviin näkymiin. Makasiininkadun varteen on tulossa kahdeksan omakotitonttia, ja Kartanontien varteen kaksi rivitalotonttia.

Kiinteistö- ja mittaustoimen mukaan alueelle olisi voinut esittää jopa hieman enemmän uudisrakentamista kartanon miljöön kärsimättä.

Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa Lauritsalan kartanon alueen kehittäminen majoitus-, ravintola- ja kokouskäytössä.

Asemakaavaa varten on laadittu vuonna 2009 luontoselvitys. Alueen luontoarvot liittyvät etenkin vanhaan puustoon ja puistometsiin. Alueella ei todettu metsälain, vesilain eikä luonnonsuojelulain tarkoittamia suojeltavia luontotyyppejä. Muista luontokohteista huomionarvoisia ovat luoteiskulman kosteikko ja siihen liittyvä rinteen lehtimetsikkö sekö lounaisosan järeät männyt.

Lauritsalan kartanoalue

Suunnittelualue käsittää Lauritsalan kartanon pihapiirin lähiympäristöineen.

Kaavamuutosalueen pinta-ala on noin 8,3 hehtaaria.

Alue on pääosin Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Yritystila Oy:n omistuksessa.

Suunnittelualueella sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokas Lauritsalan kartano sivurakennuksineen, Kartanon päiväkoti ja yksityisomistuksessa oleva asuinkiinteistö.

Kartanomiljöö on osa Saimaan kanavan ympäristökokonaisuutta, joka on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen