Nuijamaan Rajamarketin rakentaminen sai vauhtia

Teknisen lautakunnan mielestä kyseessä ei ole vähittäiskaupan suuryksikkö.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Kiinteistö Oy Vaalimaantien suunnitelma laajentaa toimintaansa Nuijamaalle etenee. Tekninen lautakunta hyväksyi suunnittelutarveratkaisun vähittäiskaupan myymälän rakentamiseksi Nuijamaantien varteen Laplandia-marketia vastapäätä.

Yksikerroksiseen rakennukseen suunnitellaan kahta 1 999 neliön vähittäistavaran myymälää. Toisen myymälän tuotevalikoima koostuisi pääosin rautatarvikkeista ja työkaluista, toisen päivittäistavarasta. Yhtiöllä on Rajamarket-nimisiä kauppoja.

Hakemuksen hyväksymistä perustellaan sillä, että Nuijamaantien vastakkaisella puolella toimii jo vastaavanlainen liikekiinteistö.

Myymälöiden pinta-ala ei lautakunnan mukaan ylitä vähittäiskaupan suuryksikön rajaa eli 2 000 neliötä. Rautatavaran myymälä on tulkittavissa tilaa vievän tavaran myymäläksi, eikä vähittäistavaran myymäläksi. Rakennuskokonaisuus jää alle 5 000 neliön, eikä sitä voida pitää kauppakeskuksena.

Kiinteistö Oy Vaalimaantie on neuvotellut myymälän sijoittamisesta Nuijamaan asemakaava-alueelle, mutta neuvottelut eivät ole johtaneet sopimukseen.

Sopivaa paikkaa on etsitty myös Myllymäestä ja Mustolasta. Yritys on vakuuttunut siitä, että asiakasvirta on voimakkainta Nuijamaantien varressa.

Lautakunta asetti suunnittelutarveratkaisulle reunaehtoja. Hakijan tulee tarkistuttaa liikennesuunnitelmansa Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa ennen rakennuslupavaihetta, ja osoittaa, että kiinteistöllä on saatavissa riittävästi puhdasta vettä.

Jätevesihuolto rakennuspaikalla tulee järjestää ympäristönsuojeluviranomaisen hyväksymällä tavalla, ja ennen minkäänlaiseen rakennustoimeen ryhtymistä on saatava rakennuslupa.

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on ollut sitä mieltä, että vähittäiskaupan suuryksiköille ei Nuijamaantien varteen voida myöntää lupaa. Vahvistamista vailla olevasta maakuntakaavastakaan ei löydy varausta suuryksikölle.

ELY-keskus punnitsee vielä osaltaan päätöstä maankäyttö- ja rakennuslain sekä ympäristö- ja kaavoitusasioiden näkökulmasta.

Etelä-Karjalan liiton mukaan vähittäiskaupan toiminnot tulisi ohjata maakuntakaavaehdotuksen mukaisesti lähemmäs rajaa Nuijamaan asemakaava-alueelle.

Vastapäätä sijaitseva Atma Trade Oy ei hyväksy haettua rakentamista, ennen kuin kasvavan asiakasliikenteen ongelma on ratkaistu esimerkiksi kiertoliittymällä ja Nuijamaantien alittavalla kevyen liikenteen tunnelilla. Atma Trade on hakenut lupaa muuttaa Laplandia-marketin yhteydessä olevan noin 2 000 neliön varastonsa myymälätilaksi.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen